Фото: freepik.com

Рада ухвалила закон про відповідальне кредитування: як це вплине на мікрокредити

В Україні обмежать розмір відсоткових ставок та посилять вимоги до кредиторів. Національний банк був ініціаторам цих змін, а Верховна Рада ухвалила закон про відповідальне кредитування.

Відповідну інформацію у Facebook опублікував глава НБУ Андрій Пишний. За його словами, у сегменті мікрокредитування необхідність трансформації ринку небанківських послуг назріла вже давно.

"Те, як сьогодні надаються мікрокредити, — це фактичне нехтування прав споживачів, підштовхування їх до боргової ями, надприбуткова бізнес-модель для фінустанов, яка фактично калічить життя людей", — написав Пишний.

Пишний зауважив, що сьогодні є явний перегин на користь кредитора, що робить абсолютно цивілізовану фінансову послугу, яка має допомагати людям у різних життєвих обставинах, непіднімним борговим ярмом.

Глава НБУ переконаний, що ситуація зміниться, адже ухвалений закон має такі нововведення:

  • Запроваджує граничну вартість кредиту. Тобто будуть встановлені граничні розміри процентних ставок - не більше 1% на день. "Ми дійдемо до цього показника поетапно упродовж вісім місяців: перші чотири місяці ставка 2,5%, наступні чотири місяці — 1,5%, а далі — не більше 1%. Сьогодні ці цифри нічим не обмежені й іноді сягають тисяч відсотків річних", — зазначив Пишний.
  • Дасть можливість НБУ встановлювати мінімальні вимоги до перевірки кредитоспроможності позичальника з боку фінансових компаній, що дозволить якісно зменшити боргове навантаження на одного позичальника. Тому "нічні кредити за 1 хвилину" залишаться в минулому.
  • Забороняє кредитору в односторонньому порядку автоматично продовжувати строк користування кредитом. "Адже споживач через неуважність може не знати, що вже пішов, так би мовити, на наступне коло, а кредитор не спішить про це повідомляти. Усі платежі мають бути озвучені споживачеві", — пояснив очільник НБУ.
  • А також закон передбачає додаткові штрафні санкції за порушення встановлених вимог. "Обійти вимоги закону нікому не вдасться", — резюмував Пишний.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року споживча інфляція в Україні в річному вимірі впала до 5,3%. Це найнижчий показник з грудня 2020 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.11.2023 17:25