Фото: ТСН

Рада ухвалила законопроект про демобілізацію строковиків

У п'ятницю, 23 лютого, Верховна Рада ухвалила закон №11035 про звільнення в запас строковиків після завершення терміну військової служби під час воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі.

"Щойно! Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроєкт про демобілізацію строковиків! (№11035). За основу 317! І в цілому — 319!"  написав він.

Нардеп зазначив, що в кінцевому вигляді в законопроект Зеленського включено його норму з альтернативного документу про відстрочку на 12 місяців.

"Це результат великої роботи! Хлопці чекають вже четвертий рік! Нарешті це вирішено! Свободу строковикам!"  наголосив Гончаренко.

Додамо, що у четвер, 22 лютого, президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про демобілізацію. Зазначимо, що проект Закону №11035 про внесення змін до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби було зареєстровано 22 лютого.

Про що йдеться у законопроекті

У тексті законопроекту прописано, що військовослужбовці строкової служби, строк яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені  строки звільняються з військової служби в запас у строки, визначені Указом президента України.

 законопроект про демобілізацію

Скріншот з сайту Верховної Ради

За попередніми даними, документ стосується військових-строковиків, у яких під час воєнного стану закінчився строк служби, але його продовжили понаднормово. У законопроекті пропонують у такому випадку звільняти в запас цих військових. Про мобілізованих за контрактом не йдеться.

Нагадаємо, народні депутати подали більше ніж 1300 поправок до урядового законопроекту №10449 про мобілізацію. Їх розгляд може зайняти близько тижня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.02.2024 12:00