Фото: ВР

Рада законодавчо закріпила неприпустимість припинення війни шляхом територіальних поступок

У середу, 23 серпня, Верховна Рада України прийняла постанову № 9626, згідно з якою виключила будь-які територіальні поступки задля припинення війни з Російською Федерацією.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Згідно з текстом документа, усі збройні формування агресора мають звільнити всю територію України, а держава продовжуватиме "докладати максимальних зусиль на всіх рівнях та в будь-яких форматах" для звільнення окупованого Криму.

У постанові вказано, що наша держава вживає та вживатиме всіх можливих заходів захисту й відновлення прав корінних народів та притягнення до відповідальності всіх людей, причетних до здійснення збройної агресії РФ проти України.

До того ж Україна законодавчо закріплює пріоритетні напрями державної політики в галузі "деокупації, реінтеграції та відновлення Автономної Республіки Крим і міста Севастополя".

Зазначається, що заяву надішлють до міжнародних структур, серед яких ООН, Європейський Парламент, ПАРЄ, Парламентська Асамблея НАТО, а також до національних урядів та парламентів держав-учасниць самітів Кримської платформи.

"Зараз, чесно, ми трішки розслабилися в думках, що ми вже перемогли. Ми не перемогли. Я вважаю, що перший крок ми перемогли, коли не дали знищити нашу державу. І факт, що вони не спроможні нас сьогодні знищити. І цей факт — це важлива перемога, як наших військових, так і нашого народу, який залишався тут і, вибачте, пахав на цю перемогу", — заявив президент.

Заяви про вступ України в НАТО в обмін на території

Голова апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнсен 15 серпня заявив, що Україна може вступити до Альянсу в обмін на свої території. За його словами, "треба подумати, якою буде безпекова ситуація в Україні після закінчення війни". Голова канцелярії запевнив, що питання про цілісність території України порушує не він. Проте зараз з'явилися серйозні зрушення у питанні щодо можливого вступу України до НАТО.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк різко розкритикував заяву представника НАТО Стіана Єнсена. Він наголосив, що такі варіанти передбачають, що необхідно свідомо піти на програш демократії, заохочення глобального злочинця, консервацію російського режиму, знищення міжнародного права й обов’язкове перенесення війни на інші покоління.

Крім того, Міністерство закордонних справ України засудило пропозиції про обговорення членства в НАТО в обмін на територіальні поступки Російській Федерації та назвало абсолютно неприйнятними ці розмови. У відомстві заявили, що завжди виходили з того, що Північноатлантичний Альянс, як і наша держава, територіями не торгують.

Згодом Стіан Єнсен перепросив за свої слова. Він визнав, що його заява була помилковою і йому "не варто було говорити про це в такий спосіб". Водночас посадовець спробував уточнити, що заява про "членство в обмін на території" потребує роз'яснення.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський прокоментував пропозиції віддати територію України, обмінявши її на мир та членство в НАТО. Він наголосив, що наша держава готова обміняти російський Бєлгород на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Нагадаємо, минулого тижня Зеленський здійснив візит до низки країн Європи, зокрема відвідав саміт щодо Балкан у Греції. Голова ОП Андрій Єрмак запевнив, що тема територіальних поступок України не порушувалась. За словами чиновника, все, що лунає, відноситься виключно до російських наративів та пропаганди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.08.2023 22:07