Фото: Офіс президента України

Територіальні поступки заради миру: у Зеленського розповіли, чи тиснуть на президента лідери держав

Тема територіальних поступок України не порушувалась під час європейського турне Володимира Зеленського минулого тижня. Зокрема, йдеться про саміт щодо Балкан у Греції.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Насправді всі серйозні лідери світу настільки вже добре знають нашого президента, його принципову позицію, що ніхто питань, які дійсно можуть хоч якось контрастувати із принциповою позицією України ми не чули, й вони не порушувались", — сказав Єрмак.

За словами чиновника, все, що лунає, відноситься виключно до російських наративів та пропаганди.

"Серйозні відповідальні політики світу запитують, чим нам допомогти, й переконують, що вірять у перемогу України й пишаються нашим народом. А такі дурниці, думаю, навіть їм не приходять в голову", — додав глава Офісу президента.

Заяви про вступ України в НАТО в обмін на території

Голова апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнсен 15 серпня заявив, що Україна може вступити до Альянсу в обмін на свої території. За його словами, "треба подумати, якою буде безпекова ситуація в Україні після закінчення війни". Голова канцелярії запевнив, що питання про цілісність території України порушує не він. Проте зараз з'явилися серйозні зрушення у питанні щодо можливого вступу України до НАТО.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк різко розкритикував заяву представника НАТО Стіана Єнсена. Він наголосив, що такі варіанти передбачають, що необхідно свідомо піти на програш демократії, заохочення глобального злочинця, консервацію російського режиму, знищення міжнародного права й обов’язкове перенесення війни на інші покоління.

Крім того, Міністерство закордонних справ України засудило пропозиції про обговорення членства в НАТО в обмін на територіальні поступки Російській Федерації та назвало абсолютно неприйнятними ці розмови. У відомстві заявили, що завжди виходили з того, що Північноатлантичний Альянс, як і наша держава, територіями не торгують.

Згодом Стіан Єнсен перепросив за свої слова. Він визнав, що його заява була помилковою і йому "не варто було говорити про це в такий спосіб". Водночас посадовець спробував уточнити, що заява про "членство в обмін на території" потребує роз'яснення.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський також прокоментував пропозиції віддати територію України, обмінявши її на мир та членство в НАТО. Він наголосив, що наша держава готова обміняти російський Бєлгород на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.08.2023 11:06