Морський дрон MAGURA V5. Джерело: mil.in.ua

Радіус дії — 800 кілометрів: розвідники розповіли, як українські дрони знищують російські кораблі

Українські надводні дрони MAGURA V5, які знищують кораблі Чорноморського флоту Росії, не виділяють багато тепла, тому їх майже не видно для тепловізорів. Вони виготовлені з пластику, через це навіть радарам важко їх побачити.

Про це розповів командир спецпідрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України Group-13 із позивним "Тринадцятий" в інтерв'ю агенції BBC.

Він зазначив, що заявлений радіус дії безпілотника — 800 кілометрів, тому він може досягнути Кримського півострова та навіть узбережжя Росії. MAGURA може нести 250 кілограмів вибухівки.

Командир спецпідрозділу Group-13 пояснив, що пульт дистанційного керування дрона нагадує один із тих "ядерних портфелів", які показують в голлівудських фільмах. Є навіть червоний тумблер для "ручного підриву". Управління морським БпЛА здійснюється з бази через супутниковий зв'язок.

"Ви можете керувати з будь-якої частини світу, якщо у вас є інтернет", — повідомив боєць ГУР.

MAGURA також має резервні з'єднання на випадок збою основного. Однак командир спецпідрозділу Group-13 визнав, що російські системи радіоелектронної боротьби можуть глушити сигнал, але запевнив, що безпілотники здатні з цим боротися. Як саме — пояснювати не став.

Коли дрон атакує російський корабель, то може розвивати швидкість до 80 кілометрів на годину. Завдяки його швидкості та розміру (шість метрів завдовжки) його важко помітити, особливо серед хвиль уночі.

Раніше начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповідав, що зараз триває робота над тим, аби посилити MAGURA системами протиповітряної оборони.

Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus (MAGURA) — морський автономний охоронний безпілотний роботизований апарат — розробили в Україні. Він є багатоцільовим безпілотним надводним кораблем нового покоління та може виконувати різні операції: спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона морського флоту та бойові місії.

Нагадаємо, в лютому міністр із цифрової трансформації Михайло Федоров зазначав, що невдовзі в Україні очікується поява покращеної версії морського дрона Magura. Крім того, Україна наздогнала Росію за кількістю безпілотників-камікадзе дальнього радіуса дії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.03.2024 13:54