Морський дрон Magura V5. Джерело: mil.in.ua

Україна посилить морський дрон Magura засобами ППО, — Буданов

Триває робота над тим, аби посилити морські дрони Magura V5. На безпілотну платформу планують поставити засоби протиповітряної оборони.

Про це заявив начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв’ю "Українській правді".

"Зараз спеціалісти працюють над тим, щоби на безпілотну платформу поставити засоби ППО. Я не технік, але розумію, що це завдання доволі складне. Бо ж потрібні засоби виявлення цілі, захоплення об'єкта, засіб ураження — це все треба розмістити на доволі малій платформі. Це непросте завдання чисто технічно, але воно реальне", — зазначив він.

Начальник ГУР розповів, що сам ніколи не керував цим дроном, оскільки Magura V5 — "це зброя насамперед і серйозна техніка, яка коштує великих грошей наших платників податків". Відповідний дрон проектували як "чистий мисливець" — створювали спеціально для полювання на військові кораблі в морі.

"Ми пішли шляхом пошуку та знищення кораблів. Це наш вибір, ми розвиваємо саме таку методу. Працюємо точково. Працюємо винятково по кораблях", — пояснив генерал-лейтенант.

Буданов також відповів на запитання про те, що ж дало змогу перейти від простого ураження кораблів до майже гарантованого потоплення.

"Ви ж бачите, технології розвиваються, майстерність операторів зростає. Я хотів би вам сказати, що це винятково питання наших технологій і навченості. Але іноді впливають ще й фактори навченості екіпажу корабля, проти якого працюють. Ну і все ж удача теж іноді має певне місце. Так, нам буває щастить, але щастить завжди тим, хто підготовлений", — наголосив начальник ГУР.

Нагадаємо, в лютому міністр із цифрової трансформації Михайло Федоров заявляв, що невдовзі в Україні очікується поява покращеної версії морського дрона Magura. Крім того, Україна наздогнала Росію за кількістю безпілотників-камікадзе дальнього радіуса дії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.03.2024 18:33