Фото: міноборони РФ

Ракета Х-101, якою росіяни вдарили по "Охматдиту", має західні компоненти, — FT

Російська ракета X-101, якою окупанти завдали удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві 8 липня, містить компоненти західного виробництва.

Про це повідомило видання Financial Times, посилаючись на експертів та українських посадовців.

Так, фахівці наголосили, що ракета Х-101 — однією з найсучасніших крилатих російських ракет. До того ж наразі країна-агресорка, виробляє майже у вісім разів більше даних ракет, ніж до повномасштабного вторгнення у 2022 році. Зазначається, що у 2021 році Росія виробила всього 56 ракет Х-101, а вже у 2023 — 420.

"Західні технології дозволяють їм будувати ці розумніші ракети, які дозволяють їхнім терористичним атакам проходити повз нашу слабку протиповітряну оборону", — наголосила провідна наукова співробітниця з питань санкцій в Інституті KSE Олена Білоусова.

Як зауважили у виданні, попри потужні санкції Росія і далі виготовляє Х-101, якими потім б’є по Україні. Для цього оборонний сектор Кремля використовує мікропроцесори та інші технології, не призначені для використання у військових цілях. Такі "цивільні компоненти" не мають стійкості та захисту, які зазвичай вимагаються від військової електроніки. Про це свідчить аналіз ракети Х-101, випущеної в січні, який виявив 16 одиниць електроніки західного виробництва всередині ракети.

Зокрема, у ній два компоненти були марковані як вироблені швейцарською компанією STMicroelectronics зі штаб-квартирою у Швейцарії, а решта — американськими виробниками мікросхем, включаючи Texas Instruments, Analog Devices та Intel. При цьому усі товари призначені, головним чином, для цивільних цілей. 

Відтак, проведений журналістами аналіз російських документів свідчить, що компанії країни-агресорки у 2023 році змогли отримати деталі, просто купивши їх на відкритому ринку та імпортувавши через Китай. Хоча на деталях і вказано, що вони були виготовлені західними виробниками, однак на практиці всі вони були виготовлені в Китаї, Малайзії, Філіппінах, Тайвані або Таїланді.

Крім того, аналітики також переконані, що ракета Х-101 була цілеспрямовано запущена по лікарні "Охматдит" у Києві.

"На фюзеляжі ракети немає видимих пошкоджень. Вихлопний струмінь виглядає саме так, як і повинен. Ракета не перекидається, вона летить контрольованою траєкторією. Це більше схоже на цілеспрямовану атаку на ціль, а не на нещасний випадок", — сказав науковий співробітник-докторант з Університету Осло Фабіан Хоффман.

До того ж науковий співробітник Школи права і дипломатії Флетчера при Університеті Тафтса Павло Лузін зазначив, що "російські ракети майже завжди летять туди, куди їх націлює російська армія". 

"Якщо російська ракета влучила в лікарню, це означає, що російські військові націлилися на лікарню", — заявив експерт.

Радник керівника Офісу президента Владислав Власюк заявив у коментарі FT, що глава держави Володимир Зеленський порушить питання про західні компоненти в російських ракетах на саміті НАТО, що проходить у Вашингтоні цього тижня.

Нагадаємо, 9 липня керівниця Моніторингової місії ООН із прав людини Даніель Белль повідомляла, що є "висока ймовірність" того, що по дитячій лікарні "Охматдит" в Києві відбулося "пряме влучання" російської ракети. Це "одна з найбільш кричущих атак" за час усього повномасштабного вторгнення Росії.

Своєю чергою посол Німеччини в Україні Мартін Єгер прокоментував ракетний удар російських окупантів по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві. Він заявив, що це війна проти цивільного населення. Такий вигляд, за його словами, має готовність Росії до переговорів і її бажання миру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.07.2024 17:20