Фото з місцевого Telegram-каналу

Рашисти підірвали греблю на Донеччині: кілька сіл під загрозою підтоплення

Російські загарбники продовжують нищити не лише мирні українські міста, а завдають значної шкоди екосистемі. Ворог вдався до чергового злочину і зруйнував греблю Карлівського водосховища, під Авдіївкою, що у Донецькій області

Як повідомили у Донецькій обласній адміністрації, під загрозою підтоплення опинилися три селища. Це — Галицинівка, Желанне-1 та Желанне-2.

За словами голови ОВА Павла Кириленка, російська окупаційна армія з початку широкомасштабного вторгнення постійно обстрілювала Карлівку, завдаючи удари саме по плотині, нехтуючи тим, що від цих дій постраждають передусім цивільні.

Посадовець наголосив, що місцева влада була готова до такого розвитку подій.

"Тому оперативні та рятувальні служби Донеччини вже почали діяти за чітко визначеним алгоритмом. Громади, які знаходяться у зоні ймовірного підтоплення, попереджені. За потреби буде розпочато евакуацію цивільного населення", — повідомив він.

Для подолання наслідків надзвичайної ситуації створено спеціальний штаб.

Що відомо про Карлівське водосховище

Штучна водойма утворена на річці Вовча (басейн річок Самара, Дніпро) й розташована в Покровському районі Донецької області. Найближчий населений пункт — Карлівка. Водосховище було створено 1933 році як складова системи "Канал Дніпро — Донбас" для постачання питної й технічної води з Дніпра. Будівництво каналу було законсервовано 1996 року.

Росіяни регулярно обстрілювали територію навколо фільтрувальної станції, через що вона неодноразово була знеструмлена. Частина регіону залишалась без водопостачання.

Нагадаємо, за даними Генерального штабу ЗСУ, російські окупаційні війська мілітаризували острів Джарилгач, який 19 травня було з’єднано ними з тимчасово захопленою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне. Зокрема, окупанти розмістили на острові близько 300 російських військовослужбовців та 15 човнів іноземного виробництва, що були викрадені у місцевого населення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.05.2023 00:19