Фото: Pixabay

Рашисти поширюють фейки, що "Україна хоче обстріляти хасидів в Умані заради ізраїльських систем ППО"

Російські засоби масової пропаганди поширюють фейки, що Збройні сили України нібито "готуються вдарити ракетами по Умані під час святкування єврейського Нового року Рош га-Шана". Рупори Кремля брешуть, що Україна це "зробить заради шантажу Ізраїлю та отримання ізраїльської системи протиповітряної оборони".

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій, російські ЗМІ посилаються на заяви посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука, який насправді в інтерв'ю Liga.net наголосив, що саме РФ може вдатися до провокацій проти паломників-хасидів.

"Я не виключаю ситуації, в якій росіяни можуть запустити кілька ракет по скупченню людей, а потім сказати, що це зробили українці", — сказав дипломат журналістам.

У цьому контексті Корнійчук зазначив, що посольство України пропонувало Ізраїлю надати додаткові системи ППО для захисту своїх громадян, які їдуть на паломництво до Умані.

"Ми озвучували таку позицію: Ізраїль неодноразово відмовляв у продажу ППО для захисту українських громадян, але, можливо, він захоче захистити своїх паломників", — казав Корнійчук.

фейки росіян

Колаж Центру протидії дезінформації

Україна прийме у вересні 30 тисяч паломників-хасидів: як готується Умань

Напередодні Державна служба України з етнополітики та свободи совісті повідомляла, що у вересні Україну може відвідати понад 30 тисяч паломників.

"Попри наполегливі рекомендації паломникам максимально утриматися від прощі до Умані, враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни та можливі провокації з боку Росії, хасиди сприймають цю подорож як свій релігійний обов’язок. Природно, що приїзд такої кількості прочан у воюючу країну потребує серйозних безпекових, логістичних, медико-санітарних та інших заходів з боку державних органів", — зазначали у відомстві.

Водночас мер Умані Ірина Плетньова наголосила, що місту буде складно забезпечити укриттями на випадок обстрілів таку кількість людей. Тим більше, що паломники будуть сконцентровані на малій площі. Тим часом органи влади усіх рівнів врегулювали більшість питань. Для паломників-хасидів в Умані організували сайт та гарячу лінію.

Нагадаємо, днями посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що ізраїльтянам можуть заборонити в'їзд до Умані, якщо депортація українців з країни не припиниться. До того ж не виключено, що Україна може призупинити безвізовий режим для громадян Ізраїлю. За словами Корнійчука, цей варіант уже розглядають в українському уряді. Посол звернувся до прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу з вимогою переглянути політику в'їзду щодо українців і втрутитися у це питання.

Водночас в Ізраїлі відповіли, що цього року країна відмовила у в'їзді близько 2500 особам із 47 тисяч українських громадян. Йдеться, зокрема, про тих, хто прибував до країни із метою нелегального працевлаштування.

 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.08.2023 03:27