Фото: ipc.org.ua

Разом із Сальдо закликав "приєднати" Херсонщину до Росії: оголошено підозру клірику УПЦ МП

Служба безпеки України повідомила про підозру настоятелю храму Української православної церкви (Московського патріархату) в тимчасово окупованій Голій Пристані на Херсонщині Геннадію Шкілю, який закликав разом із колаборантом Володимиром Сальдо приєднати регіон до складу країни-агресорки.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Як встановило слідство, з перших днів повномасштабної війни протоієрей публічно підтримав збройну агресію РФ та захоплення частини території України. Так, у липні 2022 року Шкіль разом з гауляйтером Сальдо взяв участь у прокремлівському "форумі", що проводили в окупованому на той час Херсонському державному університеті.

Під час заходу клірик виступив з промовою, де закликав до "приєднання" регіону до складу Росії. До того ж колаборант дав інтерв’ю російським пропагандистам з окупаційного ТРК "Таврія", в якому схвально висловлювався щодо організації псевдореферендуму РФ на Херсонщині.

"Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила інформаційно-підривну діяльність клірика", — зауважили у СБУ.

Відтак, клірику оголосили одразу дві підозри: за виправдовування, визнання правомірною, забезпечення збройної агресії РФ проти України, а також за колабораційну діяльність.

"Оскільки зловмисник переховується на лівобережжі Херсонщини, тривають комплексні заходи для притягнення колаборанта до відповідальності за злочини проти України", — йдеться у повідомленні.

У СБУ також додали, що у травні цього року підозру від Служби безпеки отримав син Геннадія Шкіля — Назар Шкіль, який співпрацює з окупантами.

Нагадаємо, митрополита Тульчинського та Брацлавського УПЦ МП Іонафана Єлицьких вдалося обміняти на українських військових. У суботу, 22 червня, вранці його доставили до кордону з Білоруссю, там його передали представникам Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 22.07.2024 18:50