Митрополит Іонафан. Джерело: "Українська правда"

Митрополита московського патріархату обміняли на українських полонених: як це відбувалося

Митрополита Тульчинського та Брацлавського УПЦ МП Іонафана Єлицьких вдалося обміняти на українських військових. У суботу, 22 червня, вранці його доставили до кордону з Білоруссю, там його передали представникам Росії.

Про це повідомив LB.ua з посиланням на власні джерела.

Зустрічав Іонафана на кордоні священнослужитель РПЦ Микола Балашов. Священнослужителя обміняли на декількох українських військовополонених, яких утримували в Росії.

Російська сторона, зокрема, патріарх РПЦ Кирил Гундяєв, наполягала на обміні, з цією метою надіслала офіційне звернення. 23 червня вийшло відео богослужіння зі Свято-Духівського собору в Мінську, де Іонафан був присутній. Російські ЗМІ повідомляють, що звільненню митрополита сприяв Папа Римський Франциск.

Однак офіційний представник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов повідомив, що митрополит Іонафан став частиною обміну військовополоненими з Росією 25 червня. Зауважимо, що Іонафан дав згоду на обмін 10 квітня цього року. Після звільнення він зустрівся з патріархом РПЦ Кирилом, який нагородив його церковним орденом Сергія Радонезького I ступеня.

Митрополит Іонафан — відома фігура у церковному житті України та Росії. У 70 роках минулого століття Анатолій Єлецьких (справжнє ім'я Іонафана) навчався у Ленінградській духовній семінарії та академії під керівництвом нинішнього патріарха РПЦ Кирила. У жовтні 2022 року СБУ під час обшуків Тульчинської єпархії УПЦ МП виявила проросійські матеріали, що стали основою для обвинувачення.

У серпні минулого року Іонафана засудили до п’яти років ув’язнення, а президент України призупинив його громадянство. 18 червня 2024 року апеляційний суд залишив вирок без змін. Спочатку митрополит відмовився від обміну, але пізніше погодився, тож його включили до списків на обмін полоненими.

Нагадаємо, що у вівторок, 25 червня, у межах обміну 90 українців повернулися додому з російського полону. Цьому процесу активно сприяли Об'єднані Арабські Емірати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.06.2024 21:55