Фото: Кабмін

Реформа освіти: в уряді анонсували трансформацію навчання

В Україні планують проводити систематичну трансформацію освітнього процесу. Над цим на даний час працює Кабінет Міністрів.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Він зазначив, що Міністерство цифрової трансформації та Міністерство освіти та науки вже мають конкретні напрацювання. 

Зокрема, йдеться про п’ять напрямів:

  • Покращення рівня навичок освітніх менеджерів.
  • Підвищення престижу, оплати праці, навичок та вмінь українських педагогів.
  • Сучасний зміст і сенси освіти на основі НУШ.
  • Оновлена система та мережа для рівного доступу всіх дітей до якісної освіти.
  • Новий освітній простір: його безпека та якість за новими стандартами.

Він також зазначив, що напрацювання МОН та Мінцифри будуть презентовані до кінця року.

Зокрема, Шмигаль зазначив, що доступність освіти для всіх без винятку дітей є одним з головних правил цього навчального року. За його словами, за 2022 та 2023 роки спільними зусиллями з місцевою владою та міжнародними партнерами було відновлено, модернізовано та переоснащено 270 закладів освіти.

Також прем’єр-міністр додав, що уряд виділив один мільярд гривень субвенції на умовах співфінансування з обласних або місцевих бюджетів для закупівлі шкільних автобусів. Так, 18 областей уже підписали договори на закупівлю майже 500 одиниць транспорту.

"Завдяки постійній роботі з нашими європейськими партнерами вдалося досягти домовленостей на постачання ще понад 300 автобусів до кінця цього року. Ці автобуси надійдуть від Євросоюзу як гуманітарна допомога. 192 автобуси вже передані в школи", — анонсував він.

Як зауважив Шмигаль, там, де навчання офлайн зараз не є можливим, держава підвищує якість і доступність онлайн-освіти. Для цього українські вчителі вже отримали майже 96 тисяч ноутбуків, а школярі — приблизно 36 тисяч девайсів.

"Це важливо, адже відкриває можливості для кожної дитини отримувати знання, де б вона не перебувала. Це стосується й українських дітей, які зараз за кордоном. Ми робимо все, аби вони не втратили зв’язок з українським освітнім простором. Це одна з важливих передумов для повернення наших людей додому", — підкреслив очільник уряду.

До того ж для дітей, які зараз не в Україні, Кабінет Міністрів ухвалив рішення про переформатування освітнього процесу. За словами прем’єра, типова освітня програма передбачає вивчення лише предметів українознавчого компоненту, що становить приблизно 6-8 годин на тиждень.

Нагадаємо, раніше міністр освіти Оксен Лісовий пояснив, як організувати навчання дитини в умовах постійних тривог. Він вважає, що не варто змушувати учня йти на перший урок до школи після нічної повітряної тривоги.

Раніше повідомлялось, що війна суттєво вплинула на освітній процес в Україні, тому на школярів з 1 вересня чекають певні зміни. Про п'ять основних нововведень у школах повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністерство освіти та науки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 04.09.2023 17:11