Фото: Pexels

Релігійне свято 10 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У суботу, 10 лютого, за новим церковним календарем християни святкують день пам'яті святого мученика Харлампія. До нього віряни звертаються з проханням захистити від раптової смерті без покаяння.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про мученика Харлампія

Жив святий у II столітті та був єпископом в місті Магнізії. Він проповідував християнство та багатьох людей навернув до істинної віри. Згодом він був заарештований за наказом правителя Лукіана і підданий жорстоким тортурам. Не побоявшись мук, він твердо сповідував християнську віру, що надихнуло двох воїнів, Порфирія і Ваптоса, які також прийняти Христа. За це їх стратили.

Святого Харлампія катували різними способами, але він залишався неушкодженим завдяки Божій допомозі. Його довго мучили, намагаючись зламати його волю та змусити відмовитися від Бога. Однак він був непохитним у своїй вірі. 

 Мученик Харлампій

 Мученик Харлампій. Джерело: psdsale.com

Дивлячись на мужність мученика, багато людей навернулися до Христа, за що були одразу страчені. Самого ж Харлампія вбили мечем. За переказами, перед смертю він щиро молився та дякував Богу за сили, які той дав йому для боротьби з язичництвом. Мощі святого Харалампія перебувають у різних місцях, включно з монастирями в Греції та на Афоні.

Що не можна робити у цей день

  • 10 лютого заборонялося їсти морепродукти, особливо раків і рибу.
  • Чоловікам у цей день не варто займатися важкою фізичною працею, тому що нічого не вдасться.
  • Не варто позичати 10 лютого сіль — віддасте достаток.
  • Також не варто позичати хліб, тому що так можна подарувати чужим людям своє щастя.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 року. Так, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати церковне свято — мучеників Памфіла та Порфирія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 10.02.2024 06:51