Фото: Pexels

Релігійне свято 12 березня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У вівторок, 12 березня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять преподобного Феофана. Він був богословом і літописцем.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Феофана

Народився святий у Константинополі. Він був сином префекта Егейських островів, який був родичем грецького імператора Костянтина Копроніма. Згодом він одружився з Іриною, з якою жив у непорушній чистоті. Проте їхній шлюб тривав недовго. Після розлучення Феофан став ченцем Сігріанського монастиря.

Святий побудував три монастирі. У 787 році брав участь у Другому Нікейському соборі, де захищав іконопоклоніння. У період правління імператора Лева знову набрало сили іконоборство. За те, що Феофан відмовився бути однодумцем імператора, йому дали 300 батогів і замкнули на два роки у в'язниці. Потім його заслали на острів Самофракія, де він помер. Мощі святого Бог прославив численними чудами.

Феофанові  належить літопис "Хронографія".  Він  вважається  однією  із  видатних пам’яток  візантійської історіографії.  У ньому  ведеться  розповідь  від  284 до  813 року  нашої  ери  (період правління імператора Лева V). Даний  твір  претендував  на  всесвітнє визнання. Адже   тут  описані  події, які  відбувалися  в різних  народів, включаючи персів, арабів, варварські племена.

Святий Феофан.

Святий Феофан. Джерело: tureligious.com.ua

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 12.03.2024 11:02