Фото: УГКЦ

Релігійне свято 16 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У п'ятницю, 16 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять мучеників Памфіла, Валента та інших. Вони постраждали через свою щиру віру в Христа.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святих мучеників 

Памфіл пресвітер, Валент диякон, Павло, Порфирій, Селевкій, Феодул, Іуліан, Самуїл, Ілія, Данило, Єремія, Ісая постраждали через свою віру в Христа під час правління Діоклетіана в Кесарії Палестинській.

Памфіл народився у місті Бейрут, здобув хорошу освіту в Олександрії та навіть працював пресвітером в Кесарії. Його основні праці — порівняння та виправлення текстів Нового Завіту, які були пошкоджені перекладачами. Завдяки цій праці в Кесарії була зібрана велика бібліотека духовних книг. Працювати йому допомагали святий Валент та Павло. Перший був дияконом Елійської церкви. Він був чоловіком похилого віку та добре знав Святе Письмо. За це всіх трьох посадили до в'язниці на три роки.

Під час правління Ферміліана в Єгипті також засудили та відправили в золотоносні копальні Кілії 130 християн. До місця заслання проводжали їх п'ятеро братів. На зворотному шляху їх затримали в Кесарії та також кинули до в'язниці через те, що вони сповідували християнство. Їх разом з Памфілом, Валентом і Павлом привели на суд. Під час допиту назвалися вони іменами старозавітних пророків (Єремія, Ілля, Данило, Самуїл, Ісая). Довго мучив правитель цих юнаків, а потім стратив разом із Памфілом, Валентом та Павлом.

Страта мучеників Памфіла, Валента та інших

Страта мучеників Памфіла, Валента та інших. Джерело: ПЦУ Facebook

Перед стратою також спалили слугу Самуїла, якого звали Порфирій. Колишній воїн Селевкій став свідком цього всього. Перед стратою він підійшов до Самуїла та розповів йому про мученицьку смерть слуги. Тут же його схопили та стратили разом з усіма.

Страта мучеників Памфіла, Валента та інших

Страта мучеників Памфіла, Валента та інших. Джерело: ПЦУ Facebook

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 16.02.2024 13:40