Фото:Freepic

Релігійне свято 6 березня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У середу, 6 березня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять 42-х мучеників із міста Аммореї. Особливо шановані серед мучеників — воїни Костянтин, Калліст, Феодор, Феофіл і Васоя.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про мучеників

Коли сарацини взяли в облогу місто Амморею (Галатія) сорок два воїни-захисники були захоплені в полон і відправлені до Сирії. Протягом семи років довгого ув'язнення бранців марно переконували відмовитися від християнської віри та прийняти мусульманство. Воїни наполегливо відкидали всі пропозиції зрадити віру і мужньо витримали усі страшні погрози. Після багатьох катувань їх засудили на смерть.

42 мученики із міста Аммореї. Джерело: spzh.media

42 мученики із міста Аммореї. Джерело: spzh.media

Стійкість святих сподівалися похитнути перед самою стратою. Воїну Феодору говорили: "Нам відомо, що ти, залишивши священний сан, став воїном і проливав кров. Ти не можеш сподіватися на Христа, — визнай Магомета". Але мученик впевнено відповідав: "Я не відрікся від Христа, а за те, що залишив священний сан, повинен пролити свою кров".

Засуджені спокійно і безстрашно підходили до катів. Їх обезголовили, а тіла кинули в річку Євфрат.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 06.03.2024 14:10