Фото: sd4ua.org / ілюстративне

Reuters: Норвегія повідомила про підвищений рівень радіації через пожежу біля Чорнобиля

Норвегія повідомила про підвищений рівень радіації через лісову пожежу біля Чорнобиля. Забруднення були виявлені також і у сусідній Фінляндії.

Про це повідомляє Reuters.

Ще 17 вересня норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) повідомило про підвищений рівень радіоактивного цезію Cs-137, зафіксований поблизу арктичного кордону з Російською Федерацією. Підозра пала на ядерну ракету РФ "Буревісник", яка могла проходити випробування на полігоні на Новій Землі. 

Вже у середу DSA повідомила, що підвищений рівень цезію не становить ризику для людей і, ймовірно, походить від пилу від аварії на Чорнобильській атомній електростанції, який розбурхала лісова пожежа. 

За даними агентства, забруднення були зафіксовані й у Фінляндії.

Нагадаємо, очільник міністерства закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що країнам Заходу не варто серйозно зважати на погрози Кремля щодо застосування ядерної зброї у рішеннях щодо зняття обмежень на застосування Україною західної зброї на російській території. Очільник польського МЗС зауважив, що дуже здивувався, якби російський диктатор Володимир Путін "виявився настільки божевільним, щоб почати війну з НАТО". Сікорський додав, що погрози Путіна про ядерну зброю також лишаються порожніми.

Своєю чергою генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг не ставиться серйозно до попередження російського диктатора Володимира Путіна щодо розмов про дозвіл Україні бити далекобійною зброєю углиб Росії. За словами глави НАТО, Путін розуміє, що ядерну війну не можна виграти та не слід вести, і в Альянсі "неодноразово давали йому це зрозуміти".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.09.2024 21:21