Фото: Ukrainian World Congress

Резолюція ООН щодо припинення вогню в Газі: американці наклали вето

Резолюція Ради Безпеки ООН про негайне гуманітарне припинення вогню у війні між Ізраїлем та палестинськими бойовиками ХАМАС не знайшла підтримки у Сполучених Штатах. Американці наклали на неї вето.

Про це повідомляє Reuters. Відповідний проект резолюції був висунутий Об'єднаними Арабськими Еміратами. Його підтримали 13 членів Радбезу ООН, Велика Британія утрималася, а США наклали на неї вето.

Перед голосуванням заступник посла США в ООН Роберт Вуд пояснив позицію своєї країни.

"Ми не можемо просто натиснути пальцями, і конфлікт припиниться. Це дуже, дуже складна ситуація. Йдеться не про ізоляцію. Йдеться про те, що, на нашу думку, найкраще спробувати покласти край цьому конфлікту якнайшвидше", — сказав він.

Сполучені Штати та Ізраїль виступають проти припинення вогню, оскільки вважають, що це принесе лише користь ХАМАСу. Натомість Вашингтон підтримує паузу у бойових діях, щоб захистити цивільне населення та дозволити звільнити заручників, захоплених бойовиками під час нападу на Ізраїль 7 жовтня.

За даними джерела, США віддають перевагу своїй власній дипломатії, а не діям Ради Безпеки ООН, щоб домогтися звільнення більшої кількості заручників і чинити тиск на Ізраїль, щоб той краще захищав цивільних в Газі.

Нагадаємо, 3 грудня Армія оборони Ізраїлю розпочала операції на півдні Сектора Гази. Водночас наземні операції тривають у північній частині. Начальник штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві заявляв про "вбивства командирів батальйонів, командирів рот і багатьох бойовиків ХАМАСу", зазначивши, що на півдні Сектора Гази буде не менш потужна операція, ніж у північній частині Гази, і "вона принесе не менші результати".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.12.2023 06:03