Фото: іранські ЗМІ

РФ планує спільно з Іраном створити завод із виробництва "шахедів", — ЗМІ

Росія хоче спільно з Іраном побудувати завод, який міг би виготовляти понад 6000 безпілотників для війни в Україні. Виробництво планують налагодити на території РФ.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб із країни, що перебуває в союзницьких відносинах зі США.

Чиновники стверджують, що іранська делегація високого рівня на початку січня прилетіла в Росію на початку січня, щоб обговорити подробиці для запуску проекту. Зокрема фахівці відвідували місце, де планують збудувати завод. Згодом переговори переросли в конкретні плани.

Журналісти пишуть, що делегацію від Ірану очолювали бригадний генерал Абдолла Мехрабі, голова Організації джихаду з дослідження і самозабезпечення аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції, та Гассем Дамавандіан, керівник іранської компанії Quds Aviation Industry, ключового оборонного виробника, який, на думку США, відіграє центральну роль у розробці та створенні безпілотників у країні.

За даними ЗМІ, обидві країни прагнуть створити швидкий безпілотник, який може завдати нових проблем для української протиповітряної оборони.

Раніше Іран постачав Росії так звані "дрони-камікадзе", відомі як Shahed-136. Вони містять невелику кількість вибухівки, що детонує, коли безпілотні апарати врізаються в ціль.

Цю зброю РФ використовувала для атак на енергосистеми України. Однак згодом українській ППО вдалося здебільшого нейтралізувати загрозу безпілотників. Shahed-136 — повільно рухомий і гучний безпілотник із пропелерними двигунами, тому його відносно легко виявити і збити.

Нова модель Shahed-136, яку нібито планують створити Іран та Росія, буде оснащена новим двигуном, що дозволить безпілотнику літати швидше і далі. Новий завод начебто має виробляти вдосконалений "шахед". Саме це й може створити нові проблеми для України та інших країн, які можуть стати мішенями для безпілотників.

Нагадаємо, днями США запровадили санкції проти восьми високопосадовців іранського виробника безпілотників. Таке рішення ухвалили у відповідь на постачання Тегераном безпілотників Росії для війни проти України.

Війна, 05.02.2023 22:43