Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350. Ілюстративне фото від MBDA Deutchland

Рішення — за Шольцом. Як Україні можуть допомогти німецькі ракети Taurus

Бундестаг 22 лютого все ж таки зрушив тему постачання Україні далекобійних ракет Taurus зі, здавалось би, мертвої точки. Німецький парламент проголосував за рекомендацію розпочати надання Україні цей тип озброєння. Проект резолюції винесли на розгляд Бундестагу депутати від правлячої коаліції, хоча схожий заклик опозиційних депутатів сьогодні раніше відхилили.

Тепер рішення — за канцлером Німеччини Олафом Шольцом, який, за інформацією ЗМІ, виступає проти постачання Taurus, адже ЗСУ можуть використовувати німецькі ракети для ударів по території Росії, що "зробить Німеччину стороною конфлікту". Нещодавно Шольц ухилився від прямої відповіді на запитання, коли ж Україна отримає ракети Taurus. Він сказав, що таке запитання є дивним, а Німеччина витрачає на постачання зброї в Україну найбільше в Європі.

Робити передчасні висновки щодо передачі Україні Taurus ще зарано, однак те, що прогрес у цьому питанні справді вагомий, сумніватися не доводиться. Та чи дійсно ракети Taurus здатні кардинально змінити ситуацію на полі бою? Щоб з'ясувати це, розгляньмо їхні характеристики.

Особливості ракет Taurus

Taurus (назва є абревіатурою від Ttarget Adaptive Unitary&Dispenser Robotic Ubiquity System) — це німецько-шведська авіаційна крилата ракета класу "повітря-земля" великої дальності, призначена для високоточних ударів і знищення високозахищених та заглиблених цілей без заходу літака-носія в зону протиповітряної оборони противника.

Розробка і виробництво ракет здійснюється німецькою компанією Taurus Systems GmbH, яка є спільним підприємством MBDA Deutschland і шведської компанії Saab Bofors Dynamics AB. Розробка почалась у 1994 році, перші успішні випробування відбулися у 1999-му, а вже у 2004-му ракета була взята на озброєння німецькими збройними силами.

Taurus має 1400 кілограмів і довжину 5 метрів. Заряд бойової частини — кумулятивний, основний заряд — фугасний, розміщений у високоміцному корпусі. Форма бойової частини ракети розроблена для пробивання бетону та важких порід ґрунту. Вага фугасного заряду разом із корпусом становить 400 кілограмів, загальна вага бойової частини — 480 кілограмів.

Основні конструктивні особливості й принцип роботи ракети аналогічні зі Storm Shadow / SCALP-EG — такі ж висувні аеродинамічні поверхні (крила), завдяки яким політ ракети здійснюється в режимі проходження рельєфу місцевості по заздалегідь обраному "коридору".

Так працюють крила Taurus

Висувні крила ракети Taurus. Фото: MBDA Deutchland

А от система керування ракети трохи відрізняється. Вона має комбіновану систему наведення, що складається з трьох підсистем, які дозволяють летіти на великій відстані без підтримки GPS. При цьому висока точність забезпечується автономною інерційною навігаційною системою, яка тимчасово коригується в польоті за даними від РЛС міліметрового діапазону хвиль, що зіставляє ландшафт з наявними на борту еталонними картами місцевості. А на підльоті до цілі, за даними інерційної системи вмикається інфрачервона головка самонаведення, яка забезпечує наведення ракети на кінцевій ділянці польоту.

Також особливою є система підриву бойової частини ракети. Вона може програмуватися на повітряний чи підземний підрив. У разі повітряного підриву обидва заряди вибухають одночасно.

Станом на сьогодні ракети Taurus перебувають на озброєнні лише трьох країн світу: Німеччини, Іспанії й Південної Кореї. Україна може стати четвертою. Востаннє MBDA доправляла Taurus у Південну Корею 2018 року.

Чи змінять Taurus ситуацію на полі бою?

Раніше депутат німецького Бундестагу від опозиційного Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Родеріх Кізеветтер наголошував, що ці крилаті ракети з дальністю дії до 500 кілометрів можуть стати дуже корисним внеском для України з боку Німеччини.

Хоч, зауважував він, ФРН має невелику кількість цих високоточних керованих ракет, але вони точно принесуть Україні якісну додаткову цінність і дозволять завдати ударів по військовій інфраструктурі росіян далеко за лінією фронту.

Експерт з авіації Валерій Романенко такої ж думки. За його словами, Україна гостро потребує далекобійних ракет Taurus, оскільки такою зброєю змогла б знищувати важливі ворожі об'єкти з безпечної відстані.

Габарити ракет Taurus

Габаритні розміри ракети TAURUS вражають. Фото: MBDA Deutchland

"Ракети Taurus дадуть змогу обстрілювати Кримський міст і нарешті його завалити. Поки що він функціонує наполовину, а треба це питання розв'язати раз і назавжди. Якщо проти Storm Shadow / SCALP-EG росіяни ставлять димові завіси, які можуть ускладнювати наведення, то Taurus має в системі наведення міліметровий радіолокатор, який дає змогу точніше уражати цілі", — зазначав Валерій Романенко у коментарі "24 каналу".

Сьогодні Україна є однією з дев'яти країн світу, яка має британські ракети Storm Shadow й французькі SCALP-EG. За характеристиками вони практично ідентичні з німецькими Taurus, адже є паралельними розробками.

Ракети Taurus під крилами літака

Дві ракети Storm Shadow під крилами Eurofighter Typhoon. Фото: MBDA

"Якщо говорити про технічні характеристики, то ракети Storm Shadow / SCALP-EG і Taurus — це брати-близнюки. Storm Shadow і SCALP-EG — це взагалі одна ракета, просто різні назви — британська і французька. А Taurus була паралельною розробкою, і її різниця аж ні в чому. Це та сама крилата ракета повітряного базування, з тією самою дальністю, системою наведення, бойовою частиною і всіма іншими головними компонентами. Фактично це просто паралельна розробка", — заявляв Олег Катков в ефірі національного телемарафону.

Водночас заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк вважає, що отримання Україною далекобійних німецьких ракет Taurus не спричинить радикальної зміни ситуації на полі бою, але дуже розширить можливості українських військових. На його думку, ці ракети стали б вагомим доповненням до озброєння, наданого у рамках так званої "коаліції ППО" для України, у якій лідерську роль відіграють Німеччина і Франція.

"Taurus допомогли б нашим військовим на полі бою, і допомогли б Повітряним силам захищати цивільну інфраструктуру. Але про перелом у війні говорити поки рано", — заявляв він в інтерв'ю Tagesspiegel.

До речі, Німеччина замовила 600 таких ракет у період із 2005 по 2010 рік, а нинішня ринкова вартість однієї ракети становить близько 1,2 мільйона доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.02.2024 18:15