Фото: росЗМІ

Родичі Лукашенка причетні до депортації українських дітей, — розслідування

Коаліція білоруських журналістів-розслідувачів за кордоном Belarusian Investigative Center з’ясувала, що члени родини самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка причетні до депортації українських дітей. Йдеться про понад дві тисячі неповнолітніх громадян України.

Медійники з'ясували, що викрадення дітей відбувається за дорученнями російського та білоруського диктаторів Володимира Путіна та Олександра Лукашенка. Серед залучених інституцій — державні залізниці та благодійні фонди, зокрема, "Фонд Талая" паралімпійця Олексія Талая.

Так, керує вивезенням дітей сам Талай. У березні поточного року він особисто звернувся до так званого "постійного комітету союзної держави" з пропозицією доєднатися до викрадень, які білоруські та російські посадовці називають "оздоровленням". Також участь у депортації дітей бере чоловік рідної сестри дружини сина Олександра Лукашенка Дмитра Володимир Кулаков. В одному з білоруських пропагандистських медіа його називали "підприємцем" з окупованого росіянами Донецька. 

Вищезгаданий син Лукашенка Дмитро також є серед фігурантів розслідування. Одна з причетних до викрадень "активісток" особисто дякувала йому за участь у процесі. До депортованих дітей у Білорусі влада пускає людей із кримінальним минулим. У розслідуванні згадують про: 

  • двічі судимого, зокрема за крадіжку, Дмитра Козакова; 
  • члена спортивного клубу Лукашенка та співробітника благодійного фонду Талая Євгена Назаревича, судимого за побиття жінки; 
  • Миколу Гаврилова, притягнутого до кримінальної відповідальності за крадіжку грошей з ресторану із застосуванням насильства, небезпечного для життя.

Автори розслідування згадують і про дружину вищезгаданого Дмитра Юлію Козакову. Жінка, коли в Білорусі тривали протести проти Лукашенка, доносила силовикам на співгромадян з біло-червоно-білими прапорами.  

Фінансується викрадення дітей з бюджету так званої "союзної держави", тобто фактично з держбюджетів Росії та Білорусі. Організація Талая також отримує підтримку від російських посадовців і навіть приватного спонсора громадянина Росії, який побажав залишитись анонімним, втім у нього не вийшло. Йдеться про бізнесмена з Камчатки Миколу Володимировича Гінца. Він передав фонду садибу Романових під Борисовом. 

Точну кількість дітей, яку депортували з України до Білорусі, назвати складно, втім, за оцінюванням "Національного антикризового управління" білоруської опозиції, починаючи з вересня 2022-го до таборів вивезли приблизно 2150 дітей. До осені поточного року їхня кількість може зрости до трьох тисяч.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їх поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей.

Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Зокрема, президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Нагадаємо, Офіс генпрокурора почав розслідування щодо участі білоруського Червоного хреста у незаконній депортації українських дітей. Правоохоронці заявили, що організація грубо порушує норми Женевських конвенцій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.08.2023 00:30