Фото: Guildhall

Роль спецслужб РФ у війні проти України: британські експерти опублікували важливу доповідь

Росія вимагала від уряду України відмовитись від вступу в НАТО з метою провокації масових протестів та внутрішньої суспільної дестабілізації, дезорганізації органів військового та політичного управління. Це мало суттєво спростити російське військове вторгнення, обмежити здатність України до опору та знизити рівень її міжнародної підтримки. 

Про це повідомляє Guildhall з посиланням на доповідь Британського Королівського інституту оборонних та безпекових досліджень.

Так, російські спецслужби використовували власну численну агентуру в найвищих ешелонах державної влади, політичних партіях та громадських організаціях України. Їх координацію здійснювали російські ФСБ та ГРУ зокрема за допомогою представників режиму Януковича: Андрія Клюєва, Володимира Сівковича, Андрія Деркача та інших.

Експерти доктор Джек Уотлінг, Нік Рейнолдс та член-кореспондент RUSI Олександр Данилюк (колишній радник Міністра оборони та Голови Служби зовнішньої розвідки України) вважають, що Росії не вдалося спровокувати внутрішню кризу в Україні з двох причин:

1. Західні розвідувальні органи разом з інформацією про підготовку російського вторгнення також повідомляли про плани та безпосередніх виконавців такої дестабілізації.

2. Уряд України не пішов на поступки, що були б неприйнятними для суспільства і стали б причиною масових протестів.

Не досягнувши необхідних передумов, російські спецслужби радили керівництву РФ відкласти військове вторгнення до літа 2022 року, проте Путін не прислухався до цих порад, що значною мірою й стало причиною провалу російського бліц-кригу.

Автори наголошують, що попри провал первісного плану та втрату частини агентурних мереж в Україні, Росія продовжує відводити важливу роль спеціальним операціям власних розвідувальних органів, які все ще залишаються спроможними до ефективних дій. 

Повний переклад доповіді здійснено інформаційним агентством GuildhallЗ текстом доповіді англійською мовою можна ознайомитися на офіційному сайті британського Королівського об’єднаного інституту оборонних та безпекових досліджень.

Нагадаємо, українська розвідка заявляла, що РФ не здатна вести активні бойові дії в Україні протягом тривалого часу. Проте в Росії ще є запас міцності — економічних та військових ресурсів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.03.2023 13:59