Російські хакери поширюють віруси через торенти: українців попередили про небезпеку

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації попередила українців про небезпеку завантаження зламаного програмного забезпечення, адже російські хакери почали поширювати віруси через торенти.

Про це повідомила прес-служба відомства.

"Хакери троянізують ISO та установчі файли й розміщують їх у безкоштовному доступі на торент-трекерах. Якщо жертва завантажує та встановлює такі файли на свій компʼютер, хакери дістають доступ до його вмісту і можуть протягом тривалого часу залишатися непомітними", — ідеться у повідомленні.

У Держслужбі зауважили, що у багатьох пострадянських країнах системні адміністратори й досі використовують неліцензійне програмне забезпечення (в тому числі операційні системи) в установах та компаніях різних форм власності, що розповсюджується за допомогою торент-трекерів.

"Встановлюючи зламане ПЗ із торентів, вони фактично надають доступ російським спецслужбам до вмісту робочих машин. Особливо небезпечним є використання зламаної операційної системи, адже в такому випадку зловмисники мають повний адміністративний доступ до компʼютера, на якому її встановлено", — наголосили в Держспецзв'язку.

Нагадаємо, 28 лютого українські хакери здійснили DDoS-атаку на російську митницю.

Додамо, зловмисники, яких підтримує російський уряд, минулого року збільшили кількість спроб злому на 250% у порівнянні з 2020 роком. Найчастіше під хакерські атаки потрапляли Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ та Національне агентство з питань державної служби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.03.2023 15:11