Фото: росЗМІ

Російські олігархи масово фінансують війну в Україні: журналісти оприлюднили гучне розслідування

Понад вісімдесят російських олігархів фінансують війну Росії в Україні. Лише 14 з них потрапили під санкції у всіх країнах проукраїнської коаліції.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів "Проекту" та "Важних історій".

У списку олігархів є, зокрема, Олексій Мордашов ("Северсталь"), Вагіт Алєкперов ("Лукойл"), Михайло Фрідман (LetterOne), Роман Абрамович (Millhouse) та Аркадій Ротенберг ("Мостотрест"). Вони постачають російському оборонно-промисловому комплексу величезну кількість товарів і послуг, зокрема тих, що "потрібні безпосередньо для створення ракет, бомб і куль". Розслідувачі проаналізували публічні державні контракти, укладені підприємствами, які приватно або повністю належать олігархам з оборонними заводами, Міноборони та Росгвардією. Після 2017 року, користуючись змінами у російському законодавстві, Міноборони та військові заводи почали масово засекречувати свої контракти.

"Загальна сума відкритих контрактів, які підприємства цих бізнесменів уклали з російським оборонним комплексом за час воєнного конфлікту в Україні (2014-2023 рр.), величезна — щонайменше 220 мільярдів рублів або майже три мільярди доларів", зазначено у матеріалі.
 
Російські олігархи фінансують війну в Україні
Фото: видання "Проект"

Журналісти зазначають, що компанія російського олігарха Олега Дерипаски "Русал", яка є одним з найбільших у світі виробників алюмінію, набирає на роботу найманців на війну. Cам росіянин перебуває під санкціями, але з компанії їх зняли. Рекрутів влаштовують на роботу у пов'язані з Дерипаскою компанії, зокрема приватні охоронні підприємства. Після цього "співробітники" підписують договір з російським Міністерством оборони РФ. Потім дію трудового договору призупиняють, а компанія може “виплачувати премії”. Найманців відправляють у добровольчий батальйон "Сокол", який фактично є частиною російської армії. Виплати від Міноборони становлять 200 тисяч рублів, а від ПОП − 100 тисяч, у банківській виписці зазначено: "Безоплатна виплата грошових коштів тому, хто проходить військову службу за контрактом". Найманців до армії окупантів також відправляють: компанія "Новатек" Леоніда Міхельсона та Геннадія Тимченка, "Моспромбуд" Михайла Гуцерієва та найбільший у Росії забудовник ПІК Сергія Гордєєва.

Російські олігархи фінансують війну в Україні

Фото: видання "Проект"

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд застосував санкції до десятка компаній, які повʼязані із російськими власниками. Завдяки цьому до державного бюджету надійшли активи на мільярди гривень кількох наближених до Кремля олігархів.

У березні стало відомо, що Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про конфіскацію українських активів російського олігарха Аркадія Ротенберга. Серед них і ТРЦ Ocean Plaza в Києві. Майно близького друга Володимира Путіна перейде у власність держави й буде передане в управління Фонду держмайна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.08.2023 15:59