Фото: соцмережа X Ллойда Остіна

Російські та китайські літаки наблизились до Аляски: у міноборони США відреагували

Міністр оборони Ллойд Остін підтвердив 25 липня, що російські та китайські бомбардувальники, що наблизилися цього тижня на відстань 200 миль до узбережжя Аляски, стали першим випадком, коли дві країни спільно пролетіли так близько до території США.

Про це повідомляє Politico.

Як зазначає джерело, безпрецедентні навчання змусили США та Канаду підняти в повітря винищувачі F-35, F-16 та F-18 для супроводу бомбардувальників.

Перехоплення, про яке NORAD оголосило в середу ввечері, стало "першим випадком, коли ми побачили, як ці дві країни літали разом", — сказав Остін журналістам у Пентагоні. "Я думаю, що найближча точка зближення була приблизно за 200 миль від нашого узбережжя".

Цей політ викликав тривогу у Вашингтоні та Оттаві, заявивши, що Пекін і Москва знайшли новий спосіб співробітництва так близько до Північної Америки. Остін заявив, що бомбардувальники відстежувалися протягом більшої частини польоту, і це не стало для них сюрпризом. Хоча російські літаки нерідко обходять повітряний простір США навколо Аляски, спільний політ демонструє дедалі більше наполегливий Китай і його військові відносини з Росією, що розширюються. Політ відбувся лише за кілька годин до того, як президент Джо Байден мав виступити з промовою з Овального кабінету, в якій пояснював, чому він виходить із президентських перегонів.

За останні роки Москва та Пекін зміцнили військові відносини, особливо після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році. У серпні минулого року обидві країни направили 11 військових кораблів до Алеутських островів, що призвело до розгортання чотирьох американських есмінців з керованою ракетною зброєю для стеження та відстеження кораблів, які залишалися у міжнародних водах.

У четвер представник Міністерства оборони Китаю Чжан Сяоган повідомив журналістам у Пекіні, що цей політ став восьмим "спільним повітряним стратегічним патрулюванням", проведеним двома країнами з 2019 року, і що навчання "не були спрямовані проти будь-якої третьої сторони, відповідали міжнародному праву та на практиці та не мали відношення до поточної міжнародної та регіональної ситуації".

Нагадаємо, 23 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув з офіційним візитом до Китаю. 

24 липня міністр закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван І провів зустріч з главою українського МЗС в Гуанчжоу. Представник України, зокрема, заявив про готовність вести діалог з Російською Федерацією, який базуватиметься на "справедливому мирі".

Згодом президент Володимир Зеленський заявив, що є чіткий сигнал від китайської сторони про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.07.2024 11:56