Фото: сайт МЗС Китаю

"Україна готова до переговорів з РФ": Кулеба зробив гучну заяву у Китаї

Міністр закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван І провів зустріч з главою українського МЗС Дмитром Кулебою в Гуанчжоу. Представник України, зокрема, заявив про готовність вести діалог з Російською Федерацією, який базуватиметься на "справедливому мирі".

Про це повідомляє прес-служба міністерства закордонних справ Китаю.

Ван І зазначив, що "криза" в Україні триває вже третій рік, "конфлікт" все ще продовжується та існують ризики його ескалації та поширення.

"На цій основі Китай та Бразилія спільно ухвалили "консенсус із шести пунктів", що охоплює "три принципи" врегулювання конфліктів, "три елементи" мирних переговорів, "три проблеми" гуманітарного захисту, а також запобігання ядерному захисту, ризики та забезпечення стабільності ланцюжка виробництва та постачання", — сказав він. 

Китай вважає, що вирішення всіх "конфліктів" має зрештою повернутися за стіл переговорів, а вирішення всіх суперечок має досягатися політичними каналами. Останнім часом і Україна, і Росія по-різному посилають сигнали про свою готовність до переговорів. Хоча умови та час ще не дозріли, китайська сторона підтримує всі зусилля, які сприяють миру, і готові продовжувати відігравати конструктивну роль у цьому процесі припинення вогню та війни та поновлення мирних переговорів.

Своєю чергою Кулеба наголосив, що Україна надає великого значення думці Китаю та уважно вивчила "консенсус із шести пунктів", досягнутий КНР та Бразилією щодо політичного врегулювання української кризи.

"Україна бажає та готова брати участь у діалозі та переговорах з Росією. Звичайно, переговори мають бути розумними та предметними, націленими на досягнення справедливого та міцного миру", — заявив глава МЗС України.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що міжнародні партнери України мають чинити тиск на країну-агресорку Росію, аби та погодилася на дипломатичне врегулювання війни та сіла за стіл перемовин.

Нагадаємо, раніше аналітики американського Інституту вивчення війни заявляли, що російський диктатор Володимир Путін наразі не зацікавлений у мирних переговорах з Україною, які будуть базуватися на міжнародному праві, а не на умовах Кремля. Як зазначили фахівці, кремлівський диктатор і надалі вимагає повної капітуляції України для припинення війни. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 24.07.2024 11:31