Олександр Лапін. Фото: росЗМІ

Російський генерал Лапін перед наступом ЗСУ на Курщину послабив охорону кордону регіону, — WSJ

Напередодні наступу Збройних сил України на Курську область російський генерал-полковник Олександр Лапін розпустив раду, яка координувала дії військових та спецслужб у регіоні, тим самим послабивши охорону кордону Курщини.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal, посилаючись на слова неназваного представника спецслужб РФ.

"Навесні цього року новий військовий призначенець Москви, генерал-полковник Олександр Лапін заявив, що тільки військові мають сили і ресурси для захисту російського кордону, за словами офіційного представника російських спецслужб. Цей план залишив ще одну прогалину в слабкій обороні російського кордону, яка зруйнувалася на початку цього місяця, коли українські війська здійснили блискавичний наступ через кордон на Курськ. Українські війська перетнули кордон і застали російські війська в безладі", — йдеться у повідомленні.

Журналісти зауважили, що помилка Лапіна є типовою для вищого керівництва, яке часто відірване від реалій на полі бою. Водночас, як наголосили у Wall Street Journal, російський генерал не сам "відчинив ворота" для наступу ЗСУ у Курській області. До цього його спонукала критична нестача людей на цьому напрямку. 

"З початку війни централізоване мислення "згори донизу", яке є однією з визначальних рис Росії за часів президента Володимира Путіна, дало зворотний ефект на полі бою. Воно перешкоджало тверезому плануванню в Кремлі, а коли ці плани зазнали невдачі, не давало російським військам імпровізувати, щоб реагувати на швидкоплинний розвиток подій", — наголошує видання.

До того ж у Wall Street Journal запевняють, що Лапін знав про те, що українські війська нарощують свою чисельність поблизу російського кордону і надсилав такі повідомлення до Москви. Проте Кремль проігнорував його попередження. 

"Коли українські війська зайшли на територію між Україною і РФ, вони не зустріли жодного опору, а всередині Росії не було сил територіальної оборони, які б допомогли їх сповільнити. Першими їх зустріли строковики з 488 мотострілецького полку та 144 мотострілецької бригади, які не мали б воювати", — йдеться у статті.

Під час наступу українські війська застосували радіоелектронне глушіння, щоб вивести з ладу засоби зв'язку. Через це російські війська не змогли зв'язатися зі своїми командирами. Відтак, непідготовлені російські війська опинилися в пастці й були розсіяні в лісі.

"Оборонне планування було майже таким же катастрофічним, як і саме російське вторгнення, коли військові планувальники, покладаючись на помилкові розвіддані і вірячи в те, що українські військові не витримають повномасштабного штурму, відправили в Україну бронетанкові колони в парадному строю, зробивши їх легкими мішенями для безпілотників і протитанкової зброї", — нагадав WSJ.

Журналісти додали, що це не перший провал Лапіна на фронті. Так, на початку вересня 2022 року саме він очолював угруповання російських військ на Харківському напрямку. Тоді українські війська швидко прорвали російську оборону і за лічені дні звільнили майже всю область.

Нагадаємо, 21 серпня бійці Збройних сил України досягнули хороших результатів щодо поповнення обмінного фонду. Вони показали кадри з Курської області, де воюють наші захисники.

Додамо, раніше аналітики авторитетного видання Bloomberg зазначили, що головною метою Курського наступу є активізація підтримки союзників і спроба переконати західних лідерів зняти обмеження на використання своїх далекобійних ракет проти цілей на російській землі. За цих умов операція може досягти величезних результатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2024 10:44