Скріншот з відео

Російський опозиціонер Яшин зробив гучну заяву про свій обмін між РФ та країнами Заходу

Російський опозиціонер і політик Ілля Яшин, якого звільнили з російської колонії внаслідок обміну ув’язненими між РФ та країнами Заходу, написав письмову заяву про відмову на обмін.

Про це Яшин заявив у Бонні на прес-конференції в редакції видання Deutsche Welle. Опозиціонер наголосив, що з першого дня у в'язниці він просив не включати його до списків на обмін.

"Я сприймав своє ув’язнення за своє право жити в цій країні, право займатися політикою в цій країні. Це була моя боротьба. За кілька днів до обміну мені запропонували підписати прохання про помилування. Я відмовився", — заявив Яшин.

Також екс-в'язень додав, що за день до обміну він написав письмову заяву на ім'я начальника СІЗО.

"Конституція Росії забороняє висилку з Росії російських громадян без їхньої згоди. І я не давав згоди на висилку за межі Росії. Те, що зі мною сталося, я не розглядаю як обмін. Я розглядаю це як незаконне випровадження з Росії проти моєї волі. Скажу як є: найбільше мені зараз хочеться повернутися. Перше бажання було негайно поїхати до аеропорту, взяти квиток та повернутися до Росії", — сказав російський опозиціонер.

Водночас Яшин додав, що якщо повернеться, то "підставить інших політичних вʼязнів, і обміни можуть припинитися".

За словами політика, наразі не має жодного чинного посвідчення особи, в'їхав до Німеччини за простроченим паспортом і його "ідентифікували через інтернет". Політв’язням також не видали довідки про звільнення.

"Жодного документа про звільнення ні в кого з нас немає. Це до законності того, що з нами відбувається", — резюмував Ілля Яшин.

Що відомо про обмін ув'язненими 1 серпня

Загалом у четвер, 1 серпня, обміняли 26 осіб, які перебували у в'язницях семи різних країн: США, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі. У рамках операції 10 заручників, у тому числі двоє дітей, були передані до Росії, 13 — до Німеччини та троє заручників до США.

Серед людей, яких обміняли:

  • кореспондент Wall Street Journal Еван Гершковіч;
  • морський піхотинець США Пол Уілан;
  • громадянин Німеччини — найманець Ріко Крігер;
  • російський дисидент Ілля Яшин;
  • офіцер ФСБ Вадим Красиков.

Цією операцією обміну між сімома різними країнами в Анкарі керував Массачусетський технологічний інститут (MİT) з самого початку переговорного процесу до останнього моменту, коли обміни були здійснені.

Через велику кількість заручників, які підлягали обміну, всі люди були виведені з літаків під наглядом співробітників MİT і переведені в безпечні зони. В аеропорту представники всіх сторін підписали договір про обмін та задокументували стан здоров'я кожного учасника. 

Нагадаємо, що великий обмін ув’язненими, який відбувся в четвер, 1 серпня, став наслідком тривалих переговорів між Заходом і Росією. Усе розпочалося понад два роки тому, ще до затримання журналіста Евана Гершковича.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.08.2024 22:54