Фото: Саскія Ескен. Джерело – Вікіпедія

У Шольца пояснили, чому реально вести переговори з Росією

Голова Соціал-демократичної партії Німеччини Саскія Ескен переконана, що обмін ув'язненими з Російською Федерацією показав, що переговори можливі навіть з країною-агресором.

Про це вона сказала в інтерв'ю телеканалу ntv. Саскія Ескен називає обмін полоненими з Росією великим успіхом. 

"Те, що нам тепер вдалося звільнити з в'язниць у Росії багатьох громадян Німеччини та інших країн Західної Європи та Заходу, це великий успіх дипломатії", — заявила федеральний голова СДПН телеканалу NTV. 

Вона наголосила, що замінити тіргартенського вбивцю було важким рішенням.

"У цьому обміні є й болючі моменти. Зазвичай, у дипломатії так буває: коли укладаєш угоду, потім доводиться приймати хворобливі рішення", — пояснює Ескен. 

У результаті багато людей змогли таким чином здобути свободу та безпеку. 

"Угода безперечно показує, що можна домовлятися, приходити на переговори, навіть з російською державою, і вступати в переговори з російським агресором з питань, де він теж має свої інтереси", — говорить Ескен. Зрештою, ми хочемо домогтися миру, "але для цього нам спочатку потрібно створити ситуацію, коли російська держава справді захоче з нами розмовляти", — заявила в інтерв'ю федеральний голова СДПН.

Що відомо про обмін ув'язненими 1 серпня

Загалом у четвер, 1 серпня, обміняли 26 осіб, які перебували у в'язницях семи різних країн: США, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі. У рамках операції 10 заручників, у тому числі двоє дітей, були передані до Росії, 13 — до Німеччини та троє заручників до США.

Серед людей, яких обміняли:

  • кореспондент Wall Street Journal Еван Гершковіч;
  • морський піхотинець США Пол Уілан;
  • громадянин Німеччини — найманець Ріко Крігер;
  • російський дисидент Ілля Яшин;
  • офіцер ФСБ Вадим Красиков.

Цією операцією обміну між сімома різними країнами в Анкарі керував Массачусетський технологічний інститут (MİT) з самого початку переговорного процесу до останнього моменту, коли обміни були здійснені.

Через велику кількість заручників, які підлягали обміну, всі люди були виведені з літаків під наглядом співробітників MİT і переведені в безпечні зони. В аеропорту представники всіх сторін підписали договір про обмін та задокументували стан здоров'я кожного учасника. 

Нагадаємо, що великий обмін ув’язненими, який відбувся в четвер, 1 серпня, став наслідком тривалих переговорів між Заходом і Росією. Усе розпочалося понад два роки тому, ще до затримання журналіста Евана Гершковича.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.08.2024 20:44