Максим Кузьмінов. Джерело: Головне управління розвідки

Російський пілот Кузьмінов зливав ГУР важливі дані про військові об'єкти РФ , — розвідка

Російський пілот, капітан і командир гелікоптера Мі-8 Максим Кузьмінов доносив для Головного управління розвідки цінні дані про військові об'єкти. Дану інформацію він надавав Україні ще до проведення історичної спецоперації.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов у коментарі Radio NV.

Згідно з наявною інформацією, російський пілот передавав українській стороні дані про об'єкти військової інфраструктури, зокрема про аеродроми. Завдяки цим даним українська сторона згодом атакувала ці об'єкти .

Варто зазначити, що першим цю інформацію під час брифінгу у Києві повідомив військовослужбовець, раніше журналіст і працівник МВС Артем Шевченко. 

"Можу підтвердити, що інформація, передана пілотом ще до того, як він потрапив на територію України, вже була надзвичайно важливою як для захисту українського неба, так і для враження цілей на території держави-агресора", — повідомив Юсов.

Деталі спецоперації

Перед рішенням перейти на бік України, він мав розмову із представниками Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

"Я зв'язався з представниками розвідки України, пояснив свою ситуацію. Мені запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили деталі і почали планувати безпосередньо мій переліт", ― розповів Кузьмінов.

За словами льотчика, ризиковану операцію вдалося зберегти у таємниці та успішно завершити, оскільки Воєнна розвідка України змогла організувати безпечний коридор.

"Я зрозумів, що перебуваю поруч із кордоном, тобто я передав своє місцезнаходження. [...] Перелетів на гранично малій висоті у режимі радіомовчання. Ніхто не знав, що зі мною. Мабуть, днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося. Перелетів успішно, приземлився", ― сказав російський пілот.

Головним мотивом свого вчинку Кузьмінов називає категоричне несприйняття агресивної війни, яку розв'язала Росія проти України, а також небажання бути причетним до воєнних злочинів.

"Те, що зараз відбувається ― це просто геноцид українського народу: як українського, так і російського. Основа мого вчинку у тому, щоб не сприяти цим злочинам. Я прекрасно знаю, чим це закінчиться: Україна однозначно переможе у цій війні просто тому, що народ дуже згуртувався. Увесь світ допомагає, тому що розуміє, що передусім треба цінувати людське життя… Ніхто не хоче цієї війни",  ― пояснив 28-річний російський офіцер.

Нагадаємо, що спецоперація Головного управління розвідки Міноборони "Синиця" спричинила резонанс в Україні, в державі агресора та за кордоном. Це справді надважлива, надскладна операція, яка має принципове значення для Сил безпеки та оборони України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2023 21:18