Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Джерело: росЗМІ

Російсько-китайська угода щодо будівництва газогону зайшла в глухий кут: ЗМІ назвали причину

Намагання Москви укласти угоду з Пекіном щодо побудови газопроводу зайшли у глухий кут через вимоги Китаю стосовно цін та обсягів постачання газу.

Як повідомляє Financial Times, китайська сторона побажала платити за ціною, яка близька до внутрішніх російських цін, що сильно субсидуються. Також у Пекіні зобов'язалися купувати лише невелику частину від запланованої річної потужності газоповода, яка складає 50 мільярдів кубометрів. 

Зазначається, що жорстка позиція Китаю щодо газопроводу "Сила Сибіру 2" акцентує на тому, що вторгнення Росії в Україну зробило російського диктатора Володимира Путіна все більш залежним від китайського лідера Сі Цзіньпіна в плані економічної підтримки.

"Угода щодо трубопроводу була одним з трьох головних прохань, з якими Путін звернувся до Сі Цзіньпіна під час їхньої зустрічі минулого місяця, поряд з розширенням діяльності китайських банків в Росії й тим, щоб Китай проігнорував мирну конференцію, яку організовує Україна цього місяця", — наголошує Financial Times.

Відомо, що Пекін офіційно проголошує нейтральну позицію щодо російсько-української війни. Проте дії китайського уряду свідчать про інше. Компанії з Китаю продовжують постачати до Росії товари подвійного призначення, які можуть бути використані для виробництва зброї. Такі дії з боку китайської сторони суперечать заявам про їхній нейтралітет та викликають занепокоєння у міжнародної спільноти. 

"Ситуація, що склалася, свідчить про те, що "нейтралітет" Китаю є хибним. Насправді Пекін потурає агресії Росії, що може мати серйозні наслідки для міжнародної безпеки", — додали у виданні.

Нагадаємо, 2 червня видання The Economist заявило, що Пекін витіснив Москву з африканського ринку зброї та продовжує нарощувати постачання військової техніки до країн Африки. Зброю у Китаю купують понад 20 африканських країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.06.2024 10:09