Фото: сайт президента

"Росія досі має доступ до компонентів для ракет": Зеленський виступив з жорстким зверненням

У вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський відзначив послаблення військової допомоги Україні з боку союзників. Він також відзначив, що російські ракети виготовлені з підсанкційних компонентів.

Текст звернення опублікований на сайті президента.

За словами Зеленського, Росія використовує кожен день, щоб завдати значної шкоди Україні. 

"На жаль, допомога Україні досі обмежена, а російська держава досі має доступ до критичних компонентів, які необхідні для виробництва ракет і дронів", — зазначив президент.

Він наголосив, що у кожній ракеті, що завдає ударів по Україні, щонайменше десятки компонентів — електроніки, чипів, — які постачаються від компаній з інших країн та завозяться через територію сусідів Росії. 

"У "шахедах" — також компоненти, вироблені у вільному світі. Все це має бути припинено й може бути припинено: і потурання терору, і змога терористів шукати собі спільників по світу, і сам російський терор — всі його прояви", — додав глава держави.

Зеленський переконаний, що сучасна авіація доводить свою ефективність, сучасні системи ППО здатні давати захист життю. 

"Зараз на Близькому Сході це було продемонстровано, коли авіація і ППО збивали іранські ракети та «шахеди», які були спрямовані проти Ізраїлю. Увесь світ бачить, що таке справжній захист. Бачить, що це можливо", — резюмував президент України.

Нагадаємо, колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що підтримує ухвалення законопроекту про допомогу для України. Однак ці кошти мають надати на умовах позики.

Як відомо, Конгрес США з минулої осені не може дійти згоди щодо прохання президента Джо Байдена виділити нові кошти на фінансування допомоги Україні. Цього року Сенат США схвалив законопроект, який передбачає виділення близько 60 мільярдів доларів на фінансування допомоги Україні. Документ передали до Палати представників, але там його досі не винесли на розгляд.

Раніше соратниця Дональда Трампа Марджорі Тейлор Грін повідомила, що Сполучені Штати Америки планують винести на розгляд законопроект про допомогу Україні в прив'язці до допомоги Ізраїлю. З відповідною ініціативою виступить спікер Палати представників США Майк Джонсон.

Своєю чергою голова розвідувального комітету Палати представників, конгресмен-республіканець Майк Тернер повідомив, що вже цього тижня Палата представників США розгляне законопроект фінансування допомоги Україні у війні з Російською Федерацією. Це питання повинне отримати переважну підтримку конгресменів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.04.2024 20:56