Фото: Офіс президента

"Росія має понести кримінальну відповідальність": Зеленський — про підрив Каховської ГЕС

Наслідки підриву росіянами греблі Каховської гідроелектростанції будуть зрозумілі  після того, як почне сходити вода. Росія має понести кримінальну відповідальність.

Про це Глава держави заявив під час прес-конференції з нагоди Дня журналіста в Києві.

"Нам зрозуміло, що буде затоплено від 35 до 70 населених пунктів. Ми розуміємо, що будуть великі проблеми з питною водою навіть там, де не затоплено: на Дніпропетровщині, Запоріжжі та Херсонщині. Наслідки трагедії будуть зрозумілі десь за тиждень — коли піде вода", — сказав Зеленський.

Він також розповів, що на випадок підриву дамби були розроблені плани у спецслужб.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

На цей час рівень води у Каховському водосховищі продовжує знижуватись і вже впав майже на 1,5 метра. Якщо рівень води опуститься нижче 12,7 метра ситуація буде критичною. У зонах підтоплення в Херсонській області фіксують підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

Після підриву російськими окупантами Каховської гідроелектростанції влада оголосила про евакуацію населення із зон підтоплення. Проте не всі місцеві жителі погоджуються покидати рідні домівки.

Нагадаємо, унаслідок теракту відбулося затоплення філії компанії "Нібулон", що розташована під селищем Козацьке Херсонської області. Власника сільськогосподарської компанії Олексія Вадатурського вбила російська ракета у липні 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 19:11