Фото: Міноборони РФ

Росія намагається викупити військові поставки, які експортувала до Індії та М’янми, — ЗМІ

Російські державні оборонні підприємства викуповують назад комплектуючі для військової техніки, які експортували до Індії та М’янми.

Про це повідомило видання Nikkei.

"Можливо, Росія реімпортує компоненти для удосконалення старішої зброї, призначеної для використання в Україні, розраховуючи на допомогу країн, з якими в неї давні військові зв’язки", — йдеться в статті.

Nikkei проаналізувало дані про митне оформлення поставок до Росії, надані американською дослідницькою компанією ImportGenius, індійською Exim Trade Data та іншими джерелами, вивчивши записи про імпорт Росією деталей для озброєнь, таких як танки та ракети.

Наприклад, "Уралвагонзавод", який виробляє танки для російських військових, 9 грудня 2022 року імпортував військову продукцію з армії М’янми на суму 24 мільйони доларів. Компоненти були зареєстровані як вироблені "Уралвагонзаводом". Коди для реімпортованих товарів вказують на те, що компанія закупила 6 775 зорових труб і 200 камер для встановлення на танки.

Як випливає з митних декларацій, Росія ще 2019 року експортувала до М’янми компоненти, які тепер намагається повернути. У документах причиною повернення називаються дефекти в експортованому раніше обладнанні. Однак військові аналітики називають незвичним такий обсяг продукції з дефектами.

Також конструкторське бюро машинобудування (КБМ), що займається виробництвом ракет, наприкінці 2022 року викупило компоненти для прицілу нічного бачення для ракет класу "земля-повітря" на 150 тисяч доларів у Міністерства оборони Індії. Усі комплектуючі спочатку було виготовлено КБМ і експортовано в Індію в лютому 2013 року.

Нагадаємо, 5 червня британське видання Sky News опублікувало докази того, що Іран продав країні-агресорці Росії озброєння для війни проти України на понад мільйон доларів. Зокрема, війська РФ отримали танкові та артилерійські боєприпаси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.06.2023 12:22