Фото: росЗМІ

Контракт на продаж боєприпасів: ЗМІ оприлюднили докази злочинної співпраці Ірану та Росії

Іран продав країні-агресорці Росії озброєння для війни проти України на понад мільйон доларів. Зокрема, війська РФ отримали танкові та артилерійські боєприпаси.

Про це повідомляє британське видання Sky News, у розпорядженні якого є контракт на постачання зброї.

Документ має 16 сторінок, датований 14 вересня 2022 року і містить різні найменування боєприпасів вартістю понад мільйон доларів. Офіційно дійсність документа поки не доведена, але, за даними джерел видання, він "на 100% справжній". Якщо ж контракт визнають справжнім — це буде перший вагомий доказ угоди між Іраном та РФ на постачання озброєння для війни в Україні.

Згідно з документом, Іран продав різні типи ракет та боєприпасів. У додатку до контракту йдеться, що Іран передавав 125-мм стволи для танків Т-72, стволи для 122-мм гаубиці Д-30, танкові, артилерійські боєприпаси.

Крім того, журналісти показали документи прем'єру України Денису Шмигалю під час його візиту до Великої Британії у травні, а також міністру закордонних справ Великої Британії Джеймсу Клеверлі.

Київ і Лондон заявили, що планують розслідувати правдивість матеріалів і вживуть заходів, якщо їх визнають справжніми.

Нагадаємо, за даними CNN, Росія використовує води Каспію, аби отримувати зброю з Ірану. Країни Заходу не можуть перешкодити цьому. Експерти вважають, що цей маршрут використовується для перевезення безпілотників, куль і мінометних снарядів, які РФ закуповує для війни в Україні. Дані про рух суден засвідчують, що вантажні кораблі на Каспії все частіше вимикають транспондери (автоматичну ідентифікаційну систему, яку заведено тримати ввімкненою), а це дає підстави припускати, що вони мають причини для такої таємності. Аналітики вважають, що у західних союзників України мало сил, щоб зупинити такі поставки зброї.

Також відомо, що Іран є одним з головних спонсорів російської терористичної війни проти мирних українців. Москва щодня обстрілює дронами та іншою зброєю іранського виробництва українські міста, вбиваючи людей та руйнуючи інфраструктуру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.06.2023 11:40