Росія наклала вето на проект резолюції Радбезу ООН

25 ЖОВТНЯ 2017 10:54

Росія наклала вето на проект резолюції Радбезу ООН про продовження повноважень «Спільного механізму» - комісію, яка розслідує хімічні атаки в Сирії. 

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.

До цього Москва запропонувала відкласти голосування, поки не буде отримана підсумкова доповідь комісії - але ця пропозиція підтримки не знайшла. 

За словами російського постпреда, навмисно форсоване голосування по документу фактично змусило його застосувати право вето; при цьому проти розслідування як такого, Росія не виступає: « Це задумано для того, щоб у черговий раз ошельмувати Росію. Але я теж хочу бути гранично ясним: сьогоднішнє рішення ніяк не вплине на долю СМР [Спільного механізму по розслідуванню хімічних атак]; як він функціонував до 17 листопада, так і продовжуватиме функціонувати», - заявив Василь Небензя.

«Сполучені Штати глибоко жалкують за тим, що один з членів Ради Безпеки наклав вето на цей текст, поставивши політичні міркування вище страждань сирійців, які стали жертвами хімічних атак», - повідомила зампостпреда США Мішель СІСОН.

Повноваження комісії витікають в листопаді, а підсумкова доповідь очікується 26 жовтня. 

Один з ключових епізодів розслідування - хімічна атака в Хан-Шейхуні в квітні цього року; за даними ОЗХО, там був розпорошений зарин або йому подібний газ. 

Західні країни звинуватили в цьому сирійський уряд. За даними Москви, сирійська авіація розбомбила хімічний склад, що належить бойовикам.

 

Події, 25.10.2017 10:54