Фото ілюстративне. Скріншот

Росія намагається повернути раніше експортовану зброю, — WSJ

Росія щодня витрачає значну кількість зброї на війну в Україні, а тому вирішила повернути частину знарядь, які раніше експортувала до так званих "дружніх країн" — Пакистану, Єгипту, Білорусі й Бразилії.

Про це передає The Wall Street Journal.

Анонімні джерела видання стверджують, що торік у квітні столицю Єгипту Каїр відвідала делегація російських чиновників, де попросила президента Єгипту Абдель Фаттаха аль-Сісі повернути понад сотню двигунів з російських вертольотів, які були потрібні Москві для війни проти України. Той нібито погодився, а поставки близько 150 двигунів можуть початись вже наступного місяця.

"Ці переговори були частиною спроб Росії звернутися по допомогу до своїх давніх клієнтів, які десятиліттями купували російські літаки, ракети та системи протиповітряної оборони, що й зробило Москву другим за величиною експортером озброєнь у світі", — пишуть журналісти.

За даними The Wall Street Journal, протягом року Кремль вів переговори й з офіційними особами з Пакистану, Білорусі та Бразилії, щоби придбати двигуни для російських ударних і транспортних вертольотів, які російські окупанти втратили від української оборони на початку війни.

"Значна частина спроб Москви з викупу озброєнь була в той час, коли Кремль намагався відбити наступ українських військ на сході та півдні країни. Зараз, коли цей наступ сповільнюється, Росія намагається перехопити ініціативу на полі бою, хоча неясно, чи нові поставки дадуть Москві ресурси, необхідні для посилення її атак", — заявляють анонімні джерела видання, в тому числі й колишній офіцер російської розвідки.

Нагадаємо, аналітики видання Defense Express повідомляли, що Північна Корея, ймовірно, передала Російській Федерації балістичні ракети малої дальності. Окупанти нібито могли отримати північнокорейський аналог "Точки-У", або Р-17.

Водночас, за даними української розвідки, Російська Федерація продовжує виробництво ракет, проте загарбникам найближчим часом не вдасться вийти на довоєнні запаси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.11.2023 03:18