Фото: Defense Express

Росія отримала від Північної Кореї балістичні ракети: що могло дістатись окупантам

Північна Корея ймовірно передала Російській Федерації балістичні ракети малої дальності. Окупанти могли отримати північнокорейський аналог "Точки-У", або Р-17.

Про це пише видання Defense Express.

За даними видання, здатність КНДР постачати окупантами ракети до ПЗРК та ПТРК цілком логічна історія, адже на озброєнні північнокорейської армії є радянські системи ПЗРК "Игла-1" та ПТРК "Фагот" і "Конкурс". Під "ракетними установками", про які згадується в новій інформації, ймовірно, слід розуміти системи залпового вогню типу "Град".

Складніша ситуація з балістичними ракетами малої дальності, які Кім Чен Ин буцімто передав РФ: до цієї категорії ракет відносяться всі, що мають дальність до 1000 кілометрів. Таких ракет у Північної Кореї кілька типів.

Видання Defense Express називає кілька варіантів того, що за ракети це можуть бути:

  • KN-09 — реактивна система залпового вогню, калібр якої, ймовірно, складає 300 мм. При дальності вогню до 200 кілометрів ракети підіймаються на висоту до 50 кілометрів. Історія походження є невідомою, але схоже, що це клон радянського БМ-30 "Смерч", або китайського аналога А-100. Прийнята на озброєння КНДР орієнтовно у 2015 році.
  • KN-25 — тактичний ракетний комплекс з балістичною ракетою діаметром 600 міліметрів. При дальності пострілу до 380 кілометрів ракета досягає висоти у 97 кілометрів. Перше випробування відбулось у 2019 році. Походження цієї розробки є невідомим.
  • KN-02 Toksa — корейська копія радянської "Точки-У". Прийнята на озброєння у 2008 році, але Пхеньян продовжував її модернізацію.
  • KN-23 — тактичний ракетний комплекс, що зовні підозріло схожий на російський "Іскандер", але ракета має дещо більші габарити. Має дальність до 690 км при вазі бойової частини у 500 кг. Вперше була запущена у 2019 році.
  • Hwasong-5 та Hwasong-6 — корейські варіанти радянської ракети Р-17 з дальністю 300 кілометрів та 500 кілометрів відповідно та масою бойової частини у 985 кілограмів і 700-770 кілограмів відповідно. Це ракети кінця 80-х — початку 90-х років, які є у корейців у великій кількості.
  • KN-18 — найновіша версія ракети Р-17, випробувана вперше у 2017 році. Має дальність у 450 кілометрів при заявленій влучності +/- 1 кілометр.
  • KN-24 — візуально схожа на американський ATACMS ракета з приблизною довжиною у чотири метри й вагою бойової частини до 500 кілограмів. Дальність польоту — до 410 кілометрів. Перші випробування відбулися у 2019 році.

Нагадаємо, напередодні президент Володимир Зеленський закликав українців не нехтувати повітряними тривогами. За його словами, Україна хоч і готується до масованих ворожих обстрілів, однак для низки областей залишається значна загроза.

Раніше Андрій Юсов заявив, що Російська Федерація продовжує виробництво ракет. Проте загарбникам найближчим часом не вдасться вийти на довоєнні запаси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.11.2023 11:59