Фото: ілюстративне Джерело: соцмережі

Росія нарощує запас високоточних ракет швидше, ніж очікувалося, — ISW

Росіяни збільшили виробництво високоточних ракет швидше, ніж передбачалося. Зокрема, за останні декілька місяців країна-агресорка виготовила майже 300 ракет.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни.

Аналітики зауважили, що представник Головного управління військової розвідки (ГУР) України Вадим Скібіцький 6 листопада заявив, що РФ має в резерві 870 високоточних оперативно-стратегічних і стратегічних ракет.

Водночас раніше, 28 серпня, Скібіцький заявляв, що російські сили мають у резерві 585 ракет великої дальності. Це свідчить про те, що за цей період ЗС РФ збільшили свій ракетний резерв на 285 ракет.

Зазначається, що у жовтні 2023 року в Росії також виготовили 115 високоточних ракет великої дальності: 30 балістичних ракет "Іскандер-М"; 12 крилатих ракет "Іскандер-К"; 20 крилатих ракет "Калібр"; 40 крилатих ракет Х-101; дев'ять крилатих ракет Х-32; чотири аеробалістичні ракети "Кинджал".

"Тож збільшення російських резервів на 285 ракет з кінця серпня, а також виготовлення 115 із них в жовтні, вказує на те, що Росія збільшила внутрішнє виробництво ракет швидше, ніж прогнозувалося", — зазначили аналітики ISW.

Водночас на думку Скібіцького прогнозовані російські ракетні та безпілотні удари по українській енергетичній інфраструктурі майбутньої зими, швидше за все, не будуть такими "примітивними", як серія ударів взимку 2022-2023 років.

Скільки Росія витрачає на ракетні удари

За оцінками Forbes, станом на жовтень 2023-го Росія запустила по Україні понад 3 000 ракет, витративши на ракетні удари 22,8 мільярда доларів. Це дорівнює вартості майже половині всієї військової допомоги США Україні з 24 лютого 2022 року.

Попри те, що більшість повітряних атак в останні місяці відбувається без застосування ракет, а винятково БпЛА, до жовтня місяця Росія все ще витрачала близько 100 ракет на місяць. Але за останній місяць російські війська використали лише 31 ракету.

Остання масована ракетна атака України відбулася 21 вересня 2023 року. Тоді за день Росія випустила по Україні 43 крилаті ракети. Така економія свідчить про те, що ворог намагається накопичити певний запас ракет для майбутніх зимових обстрілів.

Попри неймовірно високу вартість ракетних атак для Росії — близько 0,5-1 мільярд доларів на місяць — ворог навряд чи відмовиться від тактики ракетного терору до завершення війни, навіть якщо такі атаки не даватимуть істотної військової чи навіть економічної шкоди. Тож зимові місяці стануть черговим випробуванням для української системи протиповітряної оборони.

Нагадаємо, представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов наголошував, що Росія продовжує виробництво ракет. Проте загарбникам найближчим часом не вдасться вийти на довоєнні запаси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Війна, 07.11.2023 09:57