Пуск ракет "Калібр". Джерело: podrobnosti.ua

Агресор обходить санкції: виробництво ракет у Росії перевищило довоєнний рівень

Російська Федерація, попри санкції Заходу, збільшує свій ракетний потенціал. Зокрема, виробництво ракет на даний час вище за довоєнний рівень, внаслідок чого Україна стає особливо вразливою для посилення атак у найближчі місяці.

Про це повідомляє The New York Times.

За оцінками американських чиновників, внаслідок санкцій Росія була змушена різко уповільнити виробництво ракет та іншого озброєння на початку війни у лютому 2022 року як мінімум на шість місяців. Але до кінця 2022 року військово-промислове виробництво в Москві знову почало набирати обертів.

"Росія обійшла американський експортний контроль, використовуючи свої розвідувальні служби та військове відомство для управління незаконними мережами людей, які контрабандою переправляють ключові компоненти, експортуючи їх до інших країн, з яких їх легше доставити до РФ", — пише The New York Times.

Варто зазначити, що країна-агресор відновила торгівлю критично важливими компонентами менше ніж за рік після початку війни з Україною, направивши їх через такі країни, як Вірменія і Туреччина. Регулятори США та Європи намагалися працювати разом, щоб обмежити експорт чіпів до РФ, але щосили намагалися зупинити цей потік, що проходить через країни, пов'язані з Москвою.

Так, відновлення військового виробництва викликає особливу тривогу, оскільки Москва використала артилерію для обстрілів українських солдатів на передовій, а свої ракети — для атак на електромережі та іншу критично важливу інфраструктуру, а також для терору мирного населення у містах. Чиновники побоюються, що збільшення запасів ракет може означати особливо темну та холодну зиму для громадян України.

Ракетний потенціал Росії

У ГУР наголошують, що під час повномасштабної війни російська армія використала значний ракетний потенціал, обстрілюючи територію України. Однак загроза масованих ударів зберігається, тим паче окупанти налагодили виробництво ракет.

Ворог володіє ще сотнями одиниць ракет, крім того, встигає поповнювати запаси. Зараз армія РФ має приблизно сотню високоточних далекобійних ракет і продовжує їх виготовляти зі швидкістю 100 ракет у місяць. Також окупанти володіють старими ракетами радянського зразка.

Проте Росія стикається з деякими проблемами. Вона не має величезних запасів ракет, хоча деякі їхні види (наприклад, крилата ракета повітряного базування Х-55) зараз є на складі більше, ніж на початку війни, за словами людей, поінформованих про доповіді розвідки.

Раніше представник ГУР Андрій Юсов заявив, що країна-агресорка виробляє ракети "Калібр", "Кинджал" та "Іскандер". Він уточнив, що фактично все, що зараз виробляє ворог, відразу і випускається по Україні. Загалом протягом місяця росіянам вдається виготовляти десятки "Калібрів", а от щодо "Іскандерів" та "Кинджалів" значно менші показники — одиниці.

Нагадаємо, раніше заступник начальника ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький заявляв, що за останні місяці РФ змогла наростити у три-чотири рази виробництво ракет "Калібр" та "Х-101".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 17:41