Фото: "АрміяInform"

Росія перекидає війська в Токмак: аналітики ISW проаналізували проблеми окупантів

Бійці Збройних сил України досягли околиць села Новопрокопівка на Запоріжжі. Росія терміново перекидає сили в Токмак, але командування окупантів все ж не укомплектувало багатоешелоновану оборону на Півдні України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що тактична ситуація в районі Вербового залишається неясною. У генштабі підтвердили, що українські війська продовжували 26 вересня наступальні дії на Мелітопольському напрямку (захід Запорізької області) та на Бахмутському напрямку.

Один з російських воєнкорів, стверджував, що українські війська нібито вже дійшли до північних околиць Новопрокопівки. Російські джерела досі прямо не відреагували на заяву Telegram-каналу, пов’язаного з ВДВ Росії, про те, що станом на 24 вересня ЗСУ нібито контролювали половину Вербового. ISW поки не бачить доказів такого просування українців або повідомлень про це в інших джерелах", — йдеться у звіті.

Експерти відзначили, що контратакувати українські сили в районі Новопрокопівки дедалі частіше намагаються деградовані підрозділи 42 мотострілецької дивізії 58 загальновійськової армії Росії, хоча ще нещодавно за контратаки в цьому районі відповідали російські підрозділи повітряно-десантних військ.

"Це свідчення того, що українські контрнаступальні операції могли виснажити відносно елітні підрозділи ВДВ, що оборонялися в районі Новопрокопівки. На початку або в середині серпня окупанти передислокували сюди, на Оріхівський напрямок, частини "елітних" сьомої та 76 дивізій ВДВ для контратак проти можливих українських проривів в цьому районі. Тоді це могло забезпечити одну з небагатьох ротацій російських сил на цій ділянці фронту, давши тимчасовий перепочинок підрозділам 42 мотострілецької дивізії, зокрема 70 та 71 полків", — йдеться у повідомленні.

Аналітики ISW стверджують, що ці "знекровлені" полки знову беруть участь у контратаках проти ЗСУ в районі Новопрокопівки.

Припущення експертів Інституту:

  • контрнаступ України міг знизити боєздатність підрозділів 7 та 76 дивізій ВДВ настільки, що вони вже не здатні проводити контратаки вздовж усієї лінії українського прориву на Оріхівському напрямку;
  • також можливо, що нині в боях біля Новопрокопівки задіяні ті підрозділи 42 мотострілецької дивізії, які були вимушені відступити з позицій північніше — якщо підтвердяться дані, що наступ ЗСУ досяг околиць цього селища;
  • умовний місяць перепочинку та можливого переформування підрозділів 42 мотострілецької дивізії навряд чи компенсує значний рівень деградації і виснаження, якого вона зазнала раніше через контрнаступ України на півдні.

Водночас аналітики помітили, що частини виснажених підрозділів 42 мотострілецької дивізії розгортають аж під Токмаком і це дає змогу припустити, що російське командування не укомплектувало достатньою кількістю військових усі ряди своєї глибоко багатоешелонованої оборони на півдні України. 

Нагадаємо, за інформацією ISW, в армії Російської Федерації зростає міжетнічна напруженість. З'явилася інформація, що значно посилився конфлікт між осетинами та російськими військовими. Як зазначають аналітики, 25 вересня мобілізований з республіки Північна Осетія Арсен Теміраєв, який служить у 70 гвардійському мотострілецькому полку, розповів на відео, що російські військові побили його та ще двох бійців 71 гвардійського мотострілецького полку через етнічну приналежність. За словами Теміраєва, представники військової поліції сказали, що "Росія для росіян".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2023 10:40