Фото: Рівненська ОВА / ілюстративне

Росія пошкодила енергетичну інфраструктуру у двох регіонах: Міненерго — про наслідки ворожих атак

Ворог атакував енергетичний об’єкт у центральному регіоні, тому застосовуються обмеження електропостачання споживачів. Через дефіцит в енергосистемі, який є наслідком масованих російських атак, графіки погодинних відключень застосовуються з 0:00 до 24:00.

Про це йдеться у зведенні Міненерго.

У відомстві нагадали, що відключень не передбачено для підприємств критичної інфраструктури, а також підприємств, які імпортують 80% електроенергії для своїх потреб відповідно до урядової постанови.

Наслідки обстрілів

У ніч на 19 червня ворог атакував енергетичний об’єкт у центральному регіоні. Є пошкоджене обладнання. На місце викликано ДСНС та поліцію.

У Львівській області внаслідок нічного ворожого удару пошкоджено повітряні лінії та електричне обладнання. Знеструмлено 285 точок обліку. Тривають відновлювальні роботи.

Стан мереж

На Київщині відключалась високовольтна повітряна лінія. Впродовж дня її включили в роботу. Причина відключення — коротке замикання на лінії, яка проходить територією Білорусі, адже після початку великої війни українські енергетики не мають доступу до обслуговування цієї лінії.

У Полтавській області на одній з підстанцій відключалося обладнання, в результаті чого знеструмлювались побутові споживачі та адміністративні будівлі. Всіх заживлено.

На Волині короткочасно відключалась повітряна лінія обленерго. Знеструмлювалися побутові споживачі. Всіх заживлено.

В Одеській області відключалась повітряна лінія обленерго. Знеструмлювалися побутові споживачі. Впродовж години всіх було заживлено.

Надзвичайні ситуації

У східному регіоні на високовольтній повітряній лінії, частина якої проходить через район бойових дій, виявлено крадіжку проводів загальною довжиною понад 62 кілометри. При цьому низку опор повалено на землю. Повідомлено у поліцію.

Імпорт та експорт електроенергії

На поточну добу прогнозується імпорт електроенергії — 28 000 МВт*год. Експорту не передбачається.

Раніше голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький прокоментував інформацію деяких ЗМІ та заяви фахівців про відключення електроенергії взимку на тривалий час. Він заявив, що наразі важко спрогнозувати, у якому стані буде українська енергосистема взимку. Все залежить від успішних дій України у напрямку відновлення пошкоджених потужностей атаками Російської Федерації.

Також в "Укренерго" заявляли, що Україні поки не загрожує повний блекаут на тлі російських атак на енергосистему. Водночас така оцінка базується без урахування майбутніх дій ворога, спрямованих на знищення української критичної інфраструктури.

Своєю чергою заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що наразі спрогнозувати, якими будуть відключення світла восени та взимку цього року, досить складно, адже ситуація в енергосистемі складна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.06.2024 11:19