Росія продовжує незаконно видобувати газ у діючих українських родовищ Чорного моря

09 ВЕРЕСНЯ 2017 15:52

Українські прикордонники провели обстеження всіх діючих родовищ у Північно-Західній частині Чорного моря – Штормове, Архангельське, Голіцинське, Одеське, інформує TrueUA.

«Прикордонники спільно з представниками НАК «Нафтогаз України», ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз», військової прокуратури, прокуратури АР Крим, ГУ національної поліції АР Крим, Державного геологічного контролю, Державної служби екологічної інспекції, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та за безпосередньої участі постійного представника Президента України в АР Крим, провели планове обстеження ВМ(Е)З  України в районі газових родовищ», – йдеться на сайті ДПСУ.

Також зазначається, що метою виходу міжвідомчої групи була перевірка отриманої інформації про активізацію діяльності на деяких ділянках Чорноморського шельфу, переміщення анексованих Росією самопідйомних плавучих бурових установок, поставка додаткового обладнання, що може свідчити про проведення незаконної діяльності із видобутку окупаційною владою Криму природних ресурсів, що належать Україні.

Цього разу корабель Морської охорони «Григорій Куроп’ятников» зумів обстежити близько двох десятків об’єктів на чотирьох родовищах.

«Вкотре зафіксовано наявність озброєних людей, які при наближенні корабля Морської охорони займали бойові позиції, а подекуди й просто демонстративно, не ховаючись, наводили зброю в бік корабля. При радіоопитуванні екіпажу бурових платформ, персонал визнав їх належність Російській Федерації та стверджував, що вони перебувають у нейтральних водах, не порушуючи законів. Однак проведення робіт з видобичі газу не підтверджують. В той самий час, фахівцями НАК «Нафтогаз України», ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» компетентно було засвідчено, що на декількох МСП наявне обладнання, яке красномовно підтверджує проведення робіт із оновлення, переустановки чи ремонту механізмів та приладів, а значить, вони використовувались для бурових робіт. А на СПБУ «Крим-1» (перейменована «Україна») в Одеському газоконденсатному родовищі зафіксовано процес буріння свердловини», – наголосили прикордонники.

За результатами обстеження родовищ міжвідомчою групою складено акт про виявлені правопорушення, який передано для подальшого реагування у військову прокуратуру.

Відео, 09.09.2017 15:52