Фото: росЗМІ

Росія проводить військову реформу і готується до війни з НАТО: у ISW назвали ознаки

Армія Російської Федерації може готуватися до можливих конфліктів з країнами Балтії та НАТО. Режим Володимира Путіна впроваджує військові реформи, які можуть свідчити про підготовку до нових воєн.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що 8 жовтня на російському федеральному порталі проектів нормативно-правових актів з'явився підготовлений Міністерством оборони Росії указ президента щодо позбавлення Північного флоту статусу "міжвидового стратегічного територіального об’єднання". Відтак він може припинити бути окремою військово-адміністративною одиницею, рівною військовому округу. Тоді як його чотири регіони — Республіка Комі, Архангельська та Мурманська області, і Ненецький автономний округ — передадуть до складу реформованого Ленінградського військового округу.

"Росія розвинула правові механізми реформування Ленінградського військового округу в рамках поточної широкомасштабної військової реформи", — зазначають у ISW.

У грудні 2022 року міністр оборони РФ Сергій Шойгу запропонував скасувати зміни 2010 та 2014 років і відновити Московський і Ленінградський військові округи на базі Західного військового округу. Також він підтвердив, що станом на серпень 2023 року ці військові округи активно формуються. На думку, російського військового аналітика Юрія Федорова, відновлення Ленінградського військового округу може означати ймовірну підготовку Росії до конфліктів з країнами Балтії та НАТО.

"Це рішення Міноборони РФ вказує на те, що Росія бачить потребу в реструктуризації своїх сил проти НАТО та ймовірної позиції на фінському кордоні попри те, що залишається незрозумілим, як Росія зможе мобілізувати, навчити та організувати ці сили в нових формуваннях військового округу", — зазначили аналітики.

Нагадаємо, за інформацією аналітиків ISW, у Запорізькій області російські війська збільшують мінування в районі населених пунктів Роботиного та Вербового. Окупанти намагаються стримати просування бійців Збройних сил України. На думку аналітиків, інтенсивні російські мінування завадили переміщенню важких українських вантажів і обладнання в останні дні у Запорізькій області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.10.2023 09:29