Фото: росЗМІ

Росія суттєво збільшить військові витрати у 2024 році: Bloomberg оприлюднив цифри

Російська Федерація планує суттєво збільшити військові витрати у 2024 році. Витрати наступного року становитимуть 6% валового внутрішнього продукту.

Про це повідомляє Bloomberg. За даними джерела, витрати на війну у 2023 році становили 3,9% та 2,7% у 2021 році. Водночас згідно з проектами бюджетних планів, секретні військові витрати майже подвояться, оскільки Москва продовжує уникати пильної уваги до наслідків війни.

Військові витрати РФ: що планує Кремль

Bloomberg зазначає, що еволюція російського військового бюджету показує, що пріоритети уряду змінюються на тлі бойових дій, які спричиняють важкі фінансові витрати. Планується, що у 2024 році військові витрати перевищать соціальні витрати, попри те, що Кремль готується до президентських виборів у березні та в той час, коли економіка перебуває під тиском безпрецедентних міжнародних санкцій.

Уряд обговорить 22 вересня, що військові витрати зростуть до 10,8 трильйона рублів (112 мільярдів доларів) у 2024 році з 6,4 трильйона рублів цього року. Прогнозований військовий бюджет буде потроєний у порівнянні з 3,6 трильйонами рублів, виділеними у 2021 році, в останній рік перед тим, як Путін розпочав вторгнення у лютому 2022 року.

Засекречені витрати: про які суми йдеться

За даними джерела, засекречені витрати РФ зростуть до 11,1 трильйона рублів з 6,5 трильйона у 2023 році. Це становитиме 30% від загального обсягу видатків бюджету, що вдвічі збільшить секретну частку з рекордно низького рівня 14,9% у 2021 році.

Попри різке збільшення військових витрат та вплив санкцій, уряд очікує, що доходи становитимуть понад 35 трильйонів рублів, що на 22% більше, ніж у 2023 році, а дефіцит скоротиться вдвічі до 0,9% ВВП у 2024 році з 1,8% в цьому році. Очікується, що дефіцит продовжуватиме скорочуватися до 0,4% ВВП у 2025 році.

Очікується, що доходи від нафти та газу також зростуть майже на чверть наступного року до 11,5 трильйона рублів у 2024 році.

Нагадаємо, 14 вересня Сполучені Штати Америки запровадили новий пакет санкцій проти Російської Федерації. Цього разу під обмеження потрапили заводи, банки та кораблі.

Також у вересні Європейський Союз, вирішив продовжити індивідуальні санкції проти Росії ще на півроку. Обмеження застосували до майже 1 800 фізичних та юридичних осіб у відповідь на необґрунтовану військову агресію РФ проти України. Рада ЄС вирішила продовжити обмеження щодо осіб, причетних до підриву територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України, на наступні шість місяців.

Відомо, що санкції передбачають обмеження на пересування для фізичних осіб, заморожування активів, а також заборону надавати кошти чи інші економічні ресурси фізичним та юридичним особам зі списку. До того ж Євросоюз вирішив викреслити зі списку чотирьох фізичних осіб. Їхні імена офіційно не називають.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.09.2023 16:26