Фото: konkurent.ua

Росія вербує сербів на війну проти України, — The Guardian

Росія вербує громадян Сербії на війну проти України. У такий спосіб армія країни-агресорки намагається поповнити свої військові сили.

Про це повідомляє The Guardian.

У виданні зауважили, що з початку повномасштабного вторгнення до України Росія ухвалила низку законів, спрямованих на залучення іноземних громадян до своїх лав. Володимир Путін на нараді з питань безпеки, що відбулася незабаром після нападу його військ на Україну, заявив, що Кремль повинен допомагати іноземцям, які планують воювати на боці Росії.

Зазначається, що кількість завербованих сербів поки не значна, щоб надати відчутний вплив на хід бойових дій. Керівником плану вербування став Давор Савичич, серб, який багато років воював у складі першого російського угруповання, що вторглося в Україну в 2014 році. Його пов'язують з ПВК Вагнер. Російське видання "Фонтанка" повідомило, що раніше він воював у Сирії разом з "вагнерівцями". 21 серпня в інтерв'ю відомому прокремлівському телеведучому Володимиру Соловйову Савичич відверто розповів про те, як його поставили керувати підрозділом сербських громадян в Україні.

"Зараз ми офіційно підписуємо контракт з Міністерством оборони Росії. Солдати проходять через Красногорський військкомат...Після додаткової підготовки хлопців відправляють на Луганський напрямок", — сказав він.

Водночас російськомовна служба BBC, яка минулого тижня вперше повідомила про сербську схему вербування, заявила, що їй вдалося отримати приватний запис зустрічі Савичича з неназваними офіційними особами в Москві, на якій Савичич каже, що планує набрати до тисячі сербських громадян, які сформують власний батальйон у складі 106-ї повітряно-десантної дивізії.

Призов в армію загрожує загостренням відносин між Москвою і Белградом. Зокрема, в січні 2023 року президент Сербії Олександр Вучич гнівно відреагував в ефірі національного телебачення після того, як в російському новинному ролику було показано, як сербські добровольці готуються воювати разом з військами Вагнера проти України.

"Навіщо ви, представники компанії Вагнер, кличете когось із Сербії, якщо знаєте, що це суперечить нашим правилам?" — заявив президент, маючи на увазі закон, що забороняє сербам брати участь у конфліктах за кордоном.

Міністр оборони Сербії Мілош Вучевич також застеріг сербів від вступу до лав армії РФ. Понад два десятки сербських націоналістів були притягнуті до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Російська Федерація продовжує вербувати кубинських громадян для участі у бойових діях в Україні, можливо, у складі елітних повітрянодесантних формувань. Такий процес відбувається всупереч офіційній позиції Куби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.10.2023 10:59