Фото: росЗМІ

Росіяни активно вербують кубинців для війни з Україною: подробиці від ISW

Російська Федерація продовжує вербувати кубинських громадян для участі у бойових діях в Україні, можливо, у складі елітних повітрянодесантних формувань. Такий процес відбувається всупереч офіційній позиції Куби.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російське опозиційне видання повідомило 29 вересня, що науковий співробітник Інституту історії та член Експертної ради при уряді Росії Володимир Шкунов завербував вісім кубинських громадян для участі у війні в Україні. Також джерело повідомило, що близько 140 кубинських громадян прибули до Росії влітку 2023 року і приєдналися до 106 дивізії повітряно-десантних військ зі штаб-квартирою в місті Тула, що також вказує на те, що це з'єднання, ймовірно, деградувало через бойові дії в Україні. 

За словами кубинських новобранців, 119 їхніх земляків проходять навчання на російській військовій базі неподалік Тули, й деякі кубинські новобранці вже перебувають в Україні. Раніше ISW повідомив, що кубинська влада заарештувала 17 осіб за звинуваченнями, пов'язаними з торгівлею людьми, яка заманювала кубинських чоловіків служити в російській армії. Своєю чергою міністерство закордонних справ Куби заявило 5 вересня, що "Куба не відіграє жодної ролі у війні в Україні" і що вона "рішуче діятиме" проти всіх, хто бере участь у будь-якій формі торгівлі людьми з метою вербування найманців з її території.

Росія вербує іноземців: що відомо

Кремль намагається уникнути мобілізації перед президентськими виборами в Росії. Для цього на війну проти України вербують іноземців.

Наприкінці червня у Вірменії та Казахстані з’явилися онлайн-оголошення про службу в російській армії. Іноземцям пропонували 495 тисяч рублів (5 140 доларів) виплат і зарплату від 190 тисяч рублів (1 973 долари).

У Костанайській області на півночі Казахстану проводили вербування етнічних росіян. Також Росія з травня 2023-го вербує мігрантів із країн Центральної Азії, обіцяючи прискорене громадянство та зарплати до 4 160 доларів.

Відомо, що в Росії перебуває щонайменше шість мільйонів мігрантів зі Середньої Азії, яких Кремль вважає потенційними новобранцями.

Також росіяни вербують людей, які мешкають у Польщі, для шпигунських цілей. Окупантам потрібна інформація про транзит зброї в Україну. Потенційних агентів шукають, розміщуючи оголошення в інтернеті, та віддають перевагу молодим людям.

Нагадаємо, міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що окупанти готують повномасштабну мобілізацію українських чоловіків до російської армії на тимчасово окупованій частині Запорізької області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.10.2023 07:24