Фото: Сергій Лавров. Джерело – росЗМІ

Росія використала форум в Анталії для просування кремлівських наративів про Молдову, — ISW

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров використав дипломатичний форум в Анталії для просування кремлівських наративів про Молдову, що, ймовірно, створить умови для потенційних гібридних операцій Кремля, спрямованих на дестабілізацію Молдови та запобігання її вступу до Європейського Союзу. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Лавров відповів на питання на дипломатичному форумі в Анталії в Туреччині 1 березня про нещодавній конгрес депутатів, що відбувся в проросійському молдавському сепаратистському регіоні Придністров'я, на якому Росія попросила Росію надати Придністров'ю "оборону/захист". Лавров заявив, що молдавський уряд "іде шляхом Києва", повторюючи свої попередні порівняння молдавської політики щодо Придністров'я з Україною до 2014 року. 

Глава російського МЗС продовжував стверджувати, що Молдова дискримінує російськомовних, чинить "економічний тиск" на Придністров'ї та блокує переговорний процес у форматі "п'ять+два" щодо придністровського конфлікту — твердження, які кремлівські чиновники та рупори постійно повторюють. 

ISW продовжує вважати, що Кремль використовуватиме нещодавній з'їзд Придністров'я як трамплін для активізації гібридних операцій, спрямованих на дестабілізацію та подальшу поляризацію Молдови напередодні переговорів про вступ Молдови до ЄС та президентських виборів у Молдові пізніше у 2024 році.

Нагадаємо, так звана "влада" невизнаного Придністров’я офіційно звернулася до Росії за допомогою. Відповідну декларацію ухвалив з’їзд "депутатів усіх рівнів".

Як відомо, Придністров'я є одним із регіонів Молдови, який проголосив свою нібито "незалежність" ще 1990 року. Так звану "республіку" не визнала жодна держава. Однак Придністров'я підтримує Росія. Країна-терорист надає йому військову, економічну, політичну та дипломатичну підтримку, а також утримує там понад тисячу військових.

Раніше заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане в інтерв'ю виданню Realidadea.md заявив, що в Північноатлантичному альянсі скептично ставляться до заяв про те, що Росія може анексувати Придністров'я, оскільки у країни-терориста на це, ймовірно, не вистачить сил і ресурсів. Однак, якщо це станеться, НАТО засудить дії Росії.

Своєю чергою представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Кремль не отримав очікуваного результату від прохання так званої "Придністровської Молдавської Республіки" до Російської Федерації щодо захисту від Молдови.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.03.2024 07:01