Фото: "Енергоатом"

Росіяни намагаються приховати від МАГАТЕ озброєння та вибухівку на Запорізькій АЕС

Російські окупанти намагаються приховати реальну ситуацію та наявність військової техніки, зброї та вибухівки на Запорізькій АЕС. Крім того, рашисти заважають працювати  на станції експертам з МАГАТЕ.

Про це йдеться у повідомленні Державної інспекції ядерного регулювання України у Telegram-каналі.

"Російські окупанти продовжують ганебну практику створення перешкод в роботі експертів постійної моніторингової місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС та не надають необхідні доступи до важливих ділянок промислового майданчика станції",  повідомляє Держатомрегулювання із посиланням на заяву Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі від 3 січня 2024 року.

Окрім того, між запитами МАГАТЕ на доступ до тих чи інших систем і обладнання та фактичним доступом проходить значний проміжок часу, що дає окупантам можливість для здійснення маніпуляцій з метою введення представників МАГАТЕ в оману.

У Державній інспекції також додають, що окупаційна адміністрація не надала графік технічного обслуговування ЗАЕС на 2024 рік, запит на який зроблено експертами постійної моніторингової місії МАГАТЕ. Це свідчить про те, що окупанти не зацікавленні в забезпеченні ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС, оскільки не планують проводити регламентні технічні обслуговування та ремонти обладнання систем безпеки та систем важливих для безпеки.

"Експерти МАГАТЕ, як і раніше, не можуть отримати доступ до всіх частин майданчика, і останні два тижні їм не дозволяли заходити в реакторні зали блоків №№ 1, 2 і 6. Це перший випадок, коли експертам МАГАТЕ не надали доступ до реакторного залу блоку, який був у стані холодного зупину. Саме тут розташовані активна зона реактора і відпрацьоване паливо. Команда буде продовжувати запитувати цей доступ", йдеться в заяві Гроссі.

В Держатомрегулювання підкреслюють, що такі дії російських окупантів можуть свідчити про те, що вони намагаються приховати реальну ситуацію та військову техніку, зброю, вибухівку на Запорізькій АЕС. Також фахівці зазначають, що відсутність належних технічного обслуговування та ремонтів призвела до деградації ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС.

Нагадаємо, окупанти не допустили експертів МАГАТЕ в реакторні зали Запорізької АЕС. За словами президента "Енергоатому" Петра Котіна, факт недопуску експертів моніторингової місії Міжнародного агентства з атомної енергії до реакторних залів, де розташовані активні зони реакторів і міститься відпрацьоване ядерне паливо, може бути спробою російських окупантів приховати справжню ситуацію на Запорізькій АЕС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.01.2024 12:55