Запорізька АЕС. Фото зі соцмереж

Окупанти не допустили експертів МАГАТЕ в реакторні зали Запорізької АЕС: реакція "Енергоатому"

Недопуск експертів МАГАТЕ в реакторні зали Запорізької атомної електростанції — це спроба російських окупантів приховати справжню ситуацію на станції. Єдиний вихід — повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС і прилеглих територій.

Про це заявив президент "Енергоатому" Петро Котін.

За його словами, факт недопуску експертів моніторингової місії Міжнародного агентства з атомної енергії до реакторних залів, де розташовані активні зони реакторів і міститься відпрацьоване ядерне паливо, може бути спробою російських окупантів приховати справжню ситуацію на Запорізькій АЕС.

Він наголосив, що єдиним легітимним оператором найбільшого в Європі атомного об'єкта — Запорізької АЕС — є "Енергоатом", тож лише повернення станції під повний контроль України може забезпечити її ядерну та радіаційну безпеку.

"Єдиний вихід — повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС і прилеглих територій. Це ключова передумова для відновлення не тільки ядерної безпеки, а й поваги до міжнародного права", — зазначив Котін.

Учора стало відомо, що експертів Міжнародного агентства з атомної енергії не пускають у частину залів на окупованій росіянами Запорізькій АЕС.

"Експерти МАГАТЕ, як і раніше, не можуть отримати доступ до всіх частин майданчика, і протягом останніх двох тижнів їм не дозволяють доступ до реакторних залів енергоблоків №№ 1, 2 і 6", — йшлося в заяві.

Експертів МАГАТЕ вперше не допустили до реакторної зали енергоблоку, який перебував у "холодному зупині". Тут розташована активна зона реактора і відпрацьоване паливо.

Нагадаємо, що на початку грудня президент "Енергоатому" Петро Котін узяв участь у Всесвітній ядерній виставці. Під час свого виступу на панельній дискусії він розповів про нові реакторні програми, які діють в Україні, та про ідею створення українського хабу ядерних технологій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.01.2024 19:19